Dječiji hor "Zvjezdice" pjevao etno pjesme i osvojio drugo mjesto na festivalu u Strugi

"Željeli smo da se predstavimo negdje van Crne Gore i oprobamo prvi put na nekom većem takmičenju", kazala je "Vijestima" dirigentica hora Ana Klepić
1803 pregleda 0 komentar(a)
Sa nastupa u Sjevernoj Makedoniji, Foto: Privatna arhiva
Sa nastupa u Sjevernoj Makedoniji, Foto: Privatna arhiva

Članovi crnogorskog dječijeg hora “Zvjezdice” vratili su se iz Sjeverne Makedonije gdje su nedavno u Strugi učestvovali na festivalu “Ezerski biseri” i osvojili nagradu u konkurenciji gdje su se takmičili horovi.

“Željeli smo da se predstavimo negdje van Crne Gore i oprobamo prvi put na nekom većem takmičenju. Poziv za učešće na festivalu “Ezerski biseri” u Strugi došao je u pravo vrijeme i organizovali smo putovanje u saradnji sa Dječijim savezom. Konkurencija je bila jaka, osvojili smo drugu nagradu, tačnije laureat drugog stepena”, ispričala je “Vijestima” dirigentica hora Ana Klepić.

Zvjezdice imaju širok repertoar pjesama, no prema riječima Klepićeve nije im bilo teško da odaberu pjesme sa kojima će se predstaviti publici na “Ezerskim biserima”.

“Na ovakvim takmičenjima se moraju izvoditi višeglasne kompozicije, etno ili klasične, a mi pretežno izvodimo dječiju muziku. Od spremnog repertoara imali smo pet takvih kompozicja od kojih smo izveli dvije - “Šetajuci pored Ljubovića” i splet crnogorskih pjesama”, prisjeća se Klepić.

Sa njima su na takmičenju u Strugi pjevale i Sara Asanović koja je osvojila drugo mjesto, kao i Vladana Todorović koja je takmičenje završila kao trećeplasirana.

Većina dječijih takmičenja imaju jedan hor koji prati soliste, a i rijetka su ona gdje se više horova takmiči.

Zato sagovornica “Vijesti” ističe da je dobro da postoje i ovakve manifestacije na kojima i horovi mogu da se predstave van svoje zemlje.

“Ovakve manifestacije su od izuzetnog značaja i šteta je što i kod nas ne postoje događaji ovakve vrste. To je prilika da se upoznamo sa horovima iz drugih zemalja, razmijenimo iskustva i odmjerimo snage. Još jedna jako važna stvar na putovanjima je druženje i zbližavanje članova kolektiva”, priča Klepić.

Zvjezdice će uskoro raspisati konkurs za upis novih članova.

“Audicija će početi u septembru. Sada već primamo djecu svih uzrasta, mala radionica od tri do pet godina, mlađi hor od šest do dvanaest godina i prvi put, hor starijeg uzrasta od 12 do 16 godina. Najstariji uzrast je taj koji planiramo za većinu putovanja i takmičenja ovakvog tipa. Gledaćemo da repertoar bude atraktivan i raznovrstan - pop,etno i klasika”, obećava Klepić i ističe da je ovo iskustvo veoma bitno za razvijanje sluha jer djeca tokom pjevanja nauče da slušaju sebe, ali i druge pjevače u horu.

“Horsko pjevanje je izuzetno važno i u najmlađem uzrastu sasvim dovoljno da se stekne dobra osnova za dalje bavljenje muzikom. Solo pjevanje je za one koji žele ozbiljno da se bave ovom disciplinom, ali je mnogo važno da se prođe iskustvo viseglasnog horskog pjevanja, jer se na taj način izgrađuje stabilna osnova, jača sluh i uči muziciranju, što nije u toj mjeri moguće kod solo pjevanja”, zaključuje Klepić.

Bonus video: