Đukanoviću na poklon portret naslikan tradicionalnom kineskom tehnikom

Jiangzhou naglasio da slikarstvo i tehnika kojom će se predstaviti crnogorskoj publici, i kojom je izrađen portret, predstavlja najbolji simbol drevne tradicije i kulture Kine
12391 pregleda 22 komentar(a)
Ažurirano: 18.07.2019. 21:41h

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović dobio je na poklon portret koji je posebnom tradicionalnom tehnikom vode i tinte naslikao kineski slikar Yu Weinang.

Portret, koji je urađen na inicijativu ambasade Kine u Podgorici, Đukanoviću je u ime Nacionalne akademije slikarstva uručio potpredsjednik te organizacije Zhang Jiangzhou.

Jiangzhou je, kako je saopšteno iz kabineta predsjednika Crne Gore, naglasio da je slikarstvo i tehnika kojom će se predstaviti crnogorskoj publici, i kojom je izrađen portret, predstavlja najbolji simbol drevne tradicije i kulture Kine.

"Očekujemo da će crnogorski prijatelji bolje upoznati razvoj kineske tradicije i na taj način ojačati veze naša dva naroda", kazao je Jiangzhou.

Đukanović je ukazao poštovanje tradicionalno prijateljskim odnosima dvije države, koji se, kako je saopšteno, baštine još iz jugoslovenskog vremena.

"Bez obzira na geografsku udaljenost Kinu doživljavamo kao prijatelja, nastojeći da razvijemo sve oblike saradnje i u savremenom kontekstu, posebno u oblasti kulture. Veliko je bogatstvo da u Crnoj Gori vidimo najvrjednije djelove bogatog kineskog stvaralaštva, a ovo je podsticaj za uspostavljanje kontinuirane saradnje u ovoj oblasti”, kazao je Đukanović.

Uz zahvalnost umjetniku na poklonjenom portretu, Đukanović je podsjetio na tradiciju crnogorske slikarske škole.

"Dosta naših umjetnika pronijelo je slavu Crne Gore daleko izvan njenih granica, na najprestižnijim evropskim likovnim i kulturnim destinacijama", rekao je Đukanović.

Zajednički je ocijenjeno da će izložba “Enthusiasm for Ink Wash Painting” koju Nacionalna akademija slikarstva Kine realizuje u saradnji sa JU Muzeji i galerije Podgorice, biti prvi korak ka uspostavljanju daljeg interkulturalnog učenja, upoznavanja i povezivanja Crne Gore i Kine.

Bonus video: