Festival dramskih amatera u Bijelom Polju od 10. juna

Tokom pet večeri festivala nastupa jedanaest predstava iz osam gradova
393 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Festival dramskih amatera u Bijelom Polju počinje 10. juna, a prije svečanog podizanja zavjesa, u 18.30 časova biće otvorena izložba „Crnogorska pozorišna povijest“ autorke Slavojke Marojević.

Izborom selektora Izeta Mulabegovića na ovogodišnjem Festivalu, od prijavljenih trinaest, učestvuje jedanaest predstava iz osam gradova: Bara, Budve, Podgorice, Nikšića, Rožaja, Berana, Mojkovca i Bijelog Polja.

U 19 časova slijedi svečano otvaranje festivala, a petnaest minuta kasnije nastupa domaćin, Bjelopoljsko pozorište predstavom “Gospodska krv”, po tekstu Marka Kavaje u režiji Ferida Karajice, dok će u 20.30 nastupiti NVO “Agora” iz Budve, komadom “Igre istine”, po tekstu i u režiji Ružice Vasić.

U utorak, drugog dana od 19 nastupa KIC “Budo Tomović” iz Podgorice i Pozorišna radionica “Dodest” predstavom “Suština prevare”, rađenom po tekstu Branimira Džonija Štulića i u režiji Sejfa Seferovića, a u 20 časova Dramski studio Centra za kulturu Rožaje, komadom “Književo veče”, koji je autorksi projekat Dragana Koprivice. Iste večeri nastupa Dramski eksperimentalni studio “Đeca cvijeća” predstavom “Zalutali metak”, autorski projekat Branka Kovačevića.

Treće veče festivala rezervisano je za Dramski studio JU Gimnazije “Panto Mališić” iz Berana i komad autora Iva Andrića “Slaganje varke na varku” u režiji i adaptaciji Ljerke Petrović, koji nastupa u 19 časova, dok će u 20.30 Glumačka družina “SInhro” izvesti predstavu po tekstu Milene Depolo “One su htjele nešto sasvim drugo” u režiji Đorđija Tatića.

Akorodov omladinski teatar – Nikšić sa pedstavom “Dnevnik Ane Frank” nastupiće 13. juna u 19 časova, u režiji Dragana Kneževića, a u 20.30 pozorišnoj publici će se komadom “Treće veče” predstaviti Studentski teatar – Podgorica, autorski projekat Dragana Koprivice.

Posljednje večeri festivala, u petak, od 19 časova nastupiće Dramski studio “Entuzijasti” Srednje elektro-ekonomske škole – Bar, izvodeći komad Branislava Nušića “Dr”, u režiji Mirjane Savićević i Ivane Kecojević, dok će sati po kasnije nastupiti Društvo sociologa Crne Gore i Centar za kulturu Mojkovac, predstavom autora Ljudmile Razumovske “Draga Jelena Sergejevna”, u režiji Filipa Medenice.

Iste večeri biće održana predstava u čast nagrađeni, po tekstu Ingmara Bergmana “Persona”, u režiji Stevana Bodroža i dramatizaciji Dragane Tripković.

Svakog dana festivala u Centru za kulturu sa početkom u 11 časova će se organizovati Razgovori o predstavama, a saopštenje odluke žirija očekuje se u petak, u 23.30 časova.

Bonus video: