Festival “Ruta” stiže u Podgoricu - Vijesti.me
Gradsko pozorište će od 2. do 7. marta ugostiti pet teatara iz regiona

Festival “Ruta” stiže u Podgoricu

Ruta festival u svim glavnim gradovima država nekadašnje Jugoslavije organizuje Regionalna unija teatara čiji su članovi navedeni teatri, a pored festivala u daljem radu i njihovoj saradnji, ističe Kovačević, očekuju se i brojne koprodukcije, razmjena stvaralaca i slično

Sa konferencije za medije
Sa konferencije za medije (Foto: Gradsko pozorište)

Festival Ruta Regionalne unije teatara počinje u ponedjeljak 2. marta u Podgorici, a tokom trajanja festivala, do 7. marta, Gradsko pozorište će ugostiti najbolje produkcije pet prestižnih teatara iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Crne Gore, odnosno Gradskog pozorišta kao domaćina prvog Ruta festivala, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za medije.

Festival će otvoriti projekat Kazališta „Ulysses“ iz Zagreba i Beogradskog dramskog pozorišta, predstava „Ko se boji Virdžinije Vulf“ u režiji Lenke Udovički. Drugog dana festivala izvodi se predstava “Plastelin” BDP-a u režiji Marka Torlakovića. U srijedu je na repertoaru komad “Sjećaš li se Doli Bel” sarajevskog Kamernog teatra 55 u režiji Kokana Mladenovića, zatim će 5. marta biti izvedena predstava Dramskog teatra Skoplje “Stranci” rediteljke Nele Vitoshevikj, Mestno gledališče Ljubljana donosi predstavu koju je režirao Nejc Gazvoda “Plah udah”, a Rutu će zatvoriti autorski projekat Vide Ognjenović “Kozocid” u produkciji podgoričkog Gradskog pozorišta.


Festival Ruta u Podgoricu dovodi poznata glumačka i rediteljka imena, kao i pozorišne kritičare.


“Nakon predstava koje svake večeri počinju u 20 časova u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” planirano je i održavanje panel diskusija na temu “Položaj i funkcija pozorišne kritike u regionu”. Učesnici će biti eminentna imena iz domena pozorišne kritike zemalja članica Festivala”, istakao je umjetnički direktor Gradskog Dušan Kovačević, a Ana Medigović iz Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada je podsjetila i da će tokom Festivala biti održana i radionica “Pisanje kritike”, koju će voditi dr Ivan Medenica, pozorišni kritičar, teatrolog i univerzitetski profesor.


Ruta festival u svim glavnim gradovima država nekadašnje Jugoslavije organizuje Regionalna unija teatara čiji su članovi navedeni teatri, a pored festivala u daljem radu i njihovoj saradnji, ističe Kovačević, očekuju se i brojne koprodukcije, razmjena stvaralaca i slično.