Gitar fest u znaku španske muzike

Međunarodni festival gitare biće održan u Nikšiću od 4. do 7. oktobra pod sloganom “Viva España”
550 pregleda 0 komentar(a)
Kanjizares
Kanjizares

Ovogodišnji Međunarodni festival gitare, 14.po redu, koji će u Nikšiću biti održan od 4. do 7. oktobra biće posvećen španskoj muzici pa je u skladu sa tim slogan “Viva España”. Umjetnici koji će na pravi način dočarati špansku muziku su Huan Manuel Kanjizares, jedan od najznačajnijih i najuticajnijih flamenko umjetnika današnjice, i virtuoz Huan Karlos Gomez, koji su već imali priliku da budu gosti festivala.

Već je tradicija festivala postala da ga otvori Crnogorski simfonijski orkestar pa će tako biti i ovoga puta, a otvaranje će biti realizovano u okviru projekta Evropske unije - Kreativna Evropa, “Music Up Close Network”, u kome učestvuje Muzički centar Crne Gore sa devet partnera iz sedam evropskih država.

Festival su 2005. godine osnovali istaknuti crnogorski gitaristi i pedagozi, Danijel Cerović i Goran Perišić, u sklopu aktivnosti NVO „Društvo gitarista Anagastum“, sa ciljem da afirmišu najviše umjetničke standarde u izvođenju klasične muzike na gitari. Da su u tome uspjeli najbolji pokazatelj su gosti festivala koji su prethodnih 13 godina nastupili u Nikšiću. Riječ je u vrhunskim umjetnicima, profesorima sa univerziteta i muzičkih akademija širom svijeta. Neki od umjetnika koji su nastupali na Gitar festu su Tilman Hopštok, Karlo Markjone, Dušan Bogdanović, Roland Diens, Zoran Dukić, Roberto Ausel, Artiom Drvoed, Žeremi Žuv, Gabriel Bjanko, Žudikeal Peroa, Hubert Kepel, Goran Krivokapić, Miloš Karadaglić, Vlatko Stefanovski, Miroslav Tadić, Edin Karamazov, Amira Medunjanin, Rade Šerbedžija, Andrija Milošević, Roman Simović, Rubikon kvartet…

Bonus video: