Glas mladih poeta iz bivše Jugoslavije

518 pregleda 0 komentar(a)
Sonja Milatović, Foto: Privatna arhiva
Sonja Milatović, Foto: Privatna arhiva

Mlada nikšićka pjesnikinja Sonja Milatović dobitnica je ovogodišnje nagrade “Spasoje Pajo Blagojević” koju dodjeljuje plužinski Centar za kulturu. Tako je, jednoglasno odlučio žiri u sastavu Radomir Uljarević, Milica Kralj i Milenko Mićanović. Na konkursu za pomenutu nagradu mogli su da učestvuju pjesnici starosti do 27 godina sa prostora bivše Jugoslavije koji su imali neobjavljenu zbirku poezije.

“Vibrantni pjesnički glas preispituje (ne)mogućnosti ograničenja ljubavnog doživljaja kroz poigravanje ustaljenim šablonima i naslijeđenim lirskim koncepcijama u poimanju tradicije ljubavnog pjesništva. Monološkim iskazom autor kroz nekonvencionalne stihove nastoji da uspostavi ravnotežu između omamljive ozarenosti sopstvenog poimanja ljubavnog osećanja u fiksiranju imaginarnih prostornih daljina koje i skrivaju i udaljavaju to drugo biće kome se obraća. Našavši motivaciju u sve rjeđem ljubavnom žanru u današnjoj poeziji, pjesme, zapravo poeme ovog rukopisa, moderna su vrsta obnove ljubavne poezije, osobene vrste preispitivanja ljubavne osjećajnosti kao jedino mogućeg i smislenog utočišta u vremenu apsurda i beznađa”, stoji u obrazloženju žirija koje je potpisala Milica Kralj.

Centar za kulturu Plužine štampaće nagrađeni rukopis “Miris najbližoj daljini”, a žiri je predložio da se štampa i rukopis Nemanje Dragaša iz Beograda, “Antitela (sedam pesama od prevrnute kože)”.

“U samo sedam pjesama autor je uspio da stvori osobenu cjelinu pjesničkog i izvanpjesničkih svjetova, da svakodnevne vidljive, opisne životne senzacije preobrazi u dinamični i dominantni iskaz, da prigušeno lirsko ja osvijetli začuđujućim ekspresivnim intenzitetom kojim se sopstveno tajanje izjednačava sa bićem pjesme. Odabrane momente konkrektnih prizora, odnosno prozaično iskustvo svakodnevlja, mladi pjesnik uspijeva da ubjedljivom imaginacijom ugradi u fino, prozračno i prozirno pjesničko tkivo, u onu očaravajuću magmu bez koje bi, kako nam to i kroz ovih nekoliko pjesama, autor sugeriše - i svijet i život bio nezamisliv i nepotpun”, obrazložio je žiri zbog čega smatra da i Dragaševa poezija treba da ugleda “svjetlost dana”..

Nagradu “Radule Željko Damjanović”, koja se dodjeljuje mladim poetama, učenicima osnovnih i srednjih škola iz Crne Gore, dobila je takođe pjesnikinja iz Nikšića, Željana Stević.

Susreti „Pjesnička riječ na izvoru Pive“ 19. i 20. jula

Nagrade će pobjednicima konkursa svečano biti uručene na 49. pjesničkim susretima „Pjesnička riječ na izvoru Pive“, koji će se održati 19. i 20. jula.

Tokom dvodnevog mitinga poezije najstarije književne manifestacije u Crnoj Gori, koju u kontinuitetu organizuje plužinski Centar za kulturu i Opština Plužine, nastupiće veći broj pjesnika. Prvog dana manifestacije biće organizovana promocija novih knjiga, izložba konkursnih radova za spomenik Baju Pivljaninu, dodijeljene nagrade pobjednicima pomenutih konkursa, kao i veče stvaralaca Pive u okviru koga će biti prezentovane nove knjige autora iz Pive, ali i sjećanje na nedavno preminulog pjesnika, književnika i prosvetnog radnika Kostu Radovića. Drugog dana manifestacije biće održan simpozijum kritike posvećen književnom stvaralaštvu Radomira Uljarevića, dok će večernji sati biti rezervisani za poetsko veče i portret pjesnika Radomira Andrića. Manifestacija se završava ponoćnim druženjem sa pjesnikom na ljetnoj sceni Centra za kulturu.

Bonus video: