Gostovanja domaćih i regionalnih ansambala

Premijerno na scenama KIC-a “Budo Tomović” gostovaće pet domaćih i regionalnih ansambala, što je i jedna od prepoznatljivih programskih konstanti manifestacije. Publici će biti omogućeno da ekskluzivno pogleda žanrovski raznovrsne predstave koje će svojom tematikom, glumačkom postavom i formom ispuniti očekivanja
543 pregleda 0 komentar(a)
Makado, Foto: Makado
Makado, Foto: Makado

Peto, jubilarno izdanje Manifestacije kamernih dramskih ostvarenja - MAKADO, kao i prethodnih godina, predstaviće aktuelne kamerne dramske forme od 27. do 31.januara.

Premijerno na scenama KIC-a “Budo Tomović” gostovaće pet domaćih i regionalnih ansambala, što je i jedna od prepoznatljivih programskih konstanti manifestacije. Publici će biti omogućeno da ekskluzivno pogleda žanrovski raznovrsne predstave koje će svojom tematikom, glumačkom postavom i formom ispuniti očekivanja.

Rimejk popularne predstave Centra za kulturu iz Tivta “Bokeški D-mol”, koja preispituje pitanja izbora i slobode pojedinca u turbulentnim vremenima, kao i kulturološke i etičke paralele Boke Kotorske otvoriće manifestaciju u ponedjeljak, 27. januara, u Velikoj sali, u 20 sati. Tekst za ovu predstavu potpisuje Stevan Koprivica, a režiju Milan Karadžić.

Autorski projekat poznate hrvatske glumice Mie Begović “Sve što sam prešutjela” koji govori o umjetnici, preduzetnici, majci, sestri, ženi koja priča svoj život na sceni kao osoba „izvan scene“ obilježiće drugi dan manifestacije, a svojim kabareom “Halo Beograd” 29. januara predstaviće se i slavna glumica srpska Rada Đuričin koja je po tekstovima Moma Kapora kreirala scenario. Predstava otkriva vječitu tajnu beogradskog duha, magije i privlačnosti.

Kultna predstava “Ne igraj na Engleze” nastala u produkciji Nevladine organizacije “Korifej” iz Kolašina biće izvedena 30. januara. Predstavu po tekstu Vladimira Đurđevića i u režiji Zorana Rakočevića izvode Omar Bajramspahić, Vule Marković i Pavle Popović. Riječ je o komediji, koja dramsku zbilju drži u nemogućnosti trojice nekada najboljih drugova da se otrgnu pošasti kladionice. Njihovi životi su protraćeni, kladionica je od njih napravila ljude iskidane svojim niskim strastima, koji se međusobno varaju i podmeću.

Predstavom “Kapital” Kraljevskog pozorišta Zetski dom, koju je po istoimenom djelu Karla Marksa režirao Andraš Urban, biće završeno ovogodišnje izdanje manifestacije. U predstavi igraju: Jelena Laban, Jelena Šestović, Stevan Vuković i Pavle Prelević.

“Mi smo krenuli od ‘Kapitala’ sa izrazitim ciljem da pojasnimo određene termine i pojmove, da ne govorimo više u vazduh, već da nam bude jasno o čemu govorimo, da odredimo taj prostor, koji bi nazvali nekim našim životima u savremenom svijetu. Čovjek se bavi preispitivanjem, ne lokalno, već u vremenu u kom postojimo. Stvarnost je samo inspiracija”, kazao je o predstavi režiser Andraš Urban.

Bonus video: