Grad teatar nema status festivala od državnog značaja: Ministarstvo kulture čeka zahtjev iz Budve

Budvanski festival i pored svih kontroverzi koje su ga pratile svih prethodih decenija, finanijskih problema, trebalo bi da, napokon, povrati onaj status koji je nekada imao
318 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Arhiva Vijesti
Ilustracija, Foto: Arhiva Vijesti

Budvanski Grad teatar nema status festivala od državnog značaja, a da bi to postao iz Budve prvo treba da bude upućen zahtjev. U Ministarstvu kulture, kako je „Vijestima“ rečeno, spremni su da to razmotre, ali zbog dosadašnjih iskustava su obazrivi.

Nova gradska uprava, predvođena opozicionim partijama, imenovala je novi menadžment u javnoj ustanovi „Grad teatar“, koji takav zahtjev još nije uputio resoru na čijem je čelu Aleksandar Bogdanović. Godinama ranije iz iste uprave su stizale oštre zamjerke što festival, koji ove godine će imati svoje 33 izdanje, i jedan od najznačajnijih u Crnoj Gori, nije imao odgovarajuću državnu pomoć, kakvu su imali festivali Kotor Art ili barski TV festival.

„Manifestacije i festivali od posebnog značaja predstavljaju specifične modele podrške i razvoja kulture. Taj status je ustanovljen Zakonom o kulturi, dok su bliži uslovi dodjele definisani podzakonskim aktom iz 2008. godine“, kazao je za „Vijesti“ genaralni direkor Direktorata za kulturnu baštinu Ministarstva kulture Aleksandar Dajković.

On je naglasio da dodjela statusa utiče na mnoge bitne segmente manifestacija i festivala - organizacione, rukovodne, upravljačke, programske, finansijske…

„Ta pitanja definišu se u dogovorima osnivača i MInistarstva kulture, jer se realizuju na partnerskoj osnovi. Poznato je da je u implementaciji ove razvojne mjere u prethodnom periodu bilo dosta problema. Podsjetiću da se Internacionalni TV festival Bar, zbog organizacionih problema ne realizuje od 2016. godine, da je iz istih razloga Kotor art ostao bez podrške 2017. godine“, istakao je Dajković.

Prema njegovim riječima neosporna je namjera Ministarstva kulture da, pored postojećih, i jednom broju drugih festivala u Crnoj Gori, sa prepoznatljivim programskim i produkcionim kvalitetom, dodijeli taj status.

„Međutim, poučeni iskustvom iz prethodnih godina, svaka nova dodjela statusa, prije konačne odluke, biće sa programskih i produkcionih kapaciteta, detaljno preispitana.

Kada je riječ o Gradu teatru, konačan stav možemo iznijeti nakon što takvu inicijativu, sa relevantnim podacima dobijemo od njegovog osnivača“, zaključio je Dajković.

Budvanski festival i pored svih kontroverzi koje su ga pratile svih prethodih decenija, finanijskih problema, trebalo bi da, napokon, povrati onaj status koji je nekada imao.

Da li će se čelni ljudi Grada teatra odlučiti na ovaj korak, ostaje da se vidi jer, i pored benefita, kakav je makar dio sigurnog budžeta za festivalske manifestacije - sa čime budvanski festival godinama kuburi - saradnja sa Ministarstvom kulture sa sobom nosi i direktno miješanje u selekciju programa, imenavanje selektora i sl.

Bonus video: