Herceg Novi: Počeo Međunarodni festival "Dani muzike"

Međunarodni festival “Dani muzike”, 36. po redu, počeo je preksinoć u Herceg Novom, a na otvaranju je nastupio kamerni orkestar “Amoroso” iz Srbije sa solistkinjom - flautistkinjom Anđelom Bratić
541 pregleda 0 komentar(a)
Sa koncerta, Foto: Mićan
Sa koncerta, Foto: Mićan

Koncertom kamernog orkestra „Amoroso“ iz Srbije, sa solistkinjom - flautistkinjom Anđelom Bratić, preksinoć je u Herceg Novom počeo 36. Međunarodni festival “Dani muzike”. Festival iz godine u godinu podiže ljestvicu kvaliteta, a uz to njeguje i privlači mladu publiku, ocjena je umjetničkog direktora festivala, pijaniste Borisa Kraljevića.

“Istinski raduje to što već 16 godina, od obnavljanja, ovaj festival na najljepši način slavi muziku i otvara niz hercegnovskih ljetnih festivala. Snažno raduje što ostvarujemo osnovni cilj ovog festivala - obrazujemo mladu publiku, okupljamo poklonike i poznavaoce umjetničke muzike koja se izvodi na najprestižnijim svjetskim koncertnim scenama. Posebno iskazujem radost zbog toga što ‘Dani muzike’ opet izlaze na najljepše novske otvorene scene. Slavićemo i najljepše novske tradicije, među kojima je muzička kultura - žila kucavica kulturnog života grada. Tu je i radost zbog potvrde odlične saradnje sa Opštinom Herceg Novi, Ministarstvom kulture, našim prijateljima, kompanijom Hungest hotels i Institutom Igalo - koji su sponzonzori ‘Danima muzike’, ali i zbog obnovljene saradnje sa Muzičkom školom koja potvrđuje da dobra volja sve pokreće na bolje. Raduje nas i što se umjetnici iz regiona i svijeta rado odazovu na poziv da dođu na novski festival klasike, a onda mu se rado i vraćaju”, kazao je Kraljević i poručio: “narednih dana neka i u naše ime govori muzika i neka kaže najljepše o nama, o našem festivalu i našem gradu”.

Festival se održava pod pokroviteljstvom opštine Herceg Novi i uz podršku Ministartstva kulture, a prvi čovjek opštine Stevan Katić, pozdravio je publiku, koja je na otvaranju ispunila dvoranu Park.

“Festival koji godinama njeguje kvalitet, s pažnjom se odnosi prema vjernoj publici, odabirom sjajnih izvođača ostaje na nivou postavljenih standarda, a u isto vrijeme donosi svježinu izborom novih lokacija, na kojima ćete uživati u vrhunskom izvođenju svjetski poznatih djela. Vrijedi podsjetiti da je zahvaljujući inicijativi rođenoj na ‘Danima muzike’, Dvorana ‘Park’ dobila prošle godine novi koncertni klavir što umnogome doprinosi kvalitetu ne samo ove već i drugih manifestacija. Podrška programima koji doprinose razvoju kulture i privlačenje interesa publike kulturnim sadržajima predstavljaju obavezu i stalno usmjerenje opštine Herceg Novi. Zato smo godinama generalni pokrovitelj i podrška sjajnom organizacionom timu na čelu sa maestrom Kraljevićem da uspješno ostvare zamišljeno i razvijaju festival”, kazao je Katić.

Umjetnička voditeljka kamernog orkestra ‘Amoroso’, Maja Cakić kazala je da je program pažljivo odabran i prilagođen festivalu.

“Program smo dogovorili sa umjetničkim direktorom festivala Borisom Kraljevićem, a on je predložio da to budu popularne kompozicije koje bi publika rado čula na otvaranju. Mislim da je to koncepcijski bio dobro zamišljen koncert, hteli smo da prošetamo kroz vreme i prostor, od Vivaldija do savremenog kompozitora” navela je Cakić..

Ona je kazala da je čast je biti pozvan na ovakav festival koji ima dugu tradiciju.

Flautistkinja Andjela Bratić i ranije je nastupala na festivalu “Dani muzike, a ovog puta sa kamernim ansamblom ‘Amoroso’ oduševila je publiku koja je zahtijevala bis.

“Drago mi je da je publika dobro reagovala na Ruterovu kompoziciju. Ona je bila moj izbor, jer gdje god da sam je do sada svirala publika je jako dobro reagovala iako je ovaj kompozitor savremen, engleskog porijekla. On je ovu svitu napisao u različitim žanrovima, šest je stavova a svaki ima nešto specijalno. Jedan je u baroknom stilu, jedan je bio šanson, jedan sa nepravilnim ritmom, jedan džez, filmska muzika, lijepe melodije i skoro da ne bisterekli da je savremeni kompozitor” istakla je Bratić.

Festival “Dani muzike” nastavlja se večeras koncertom orkestra Kamerna banda iz Srbije.

Bonus video: