Ivan Marinović na CineLinku 25. SFF-a

Novi projekat “Živi i zdravi“ crnogorskog reditelja osvojio je i nagradu za scenario u Kanu
451 pregleda 0 komentar(a)
Marinović u Kanu, Foto: Privatna arhiva
Marinović u Kanu, Foto: Privatna arhiva

Novi projekat “Živi i zdravi“ („Forever Hold Your Peace“), reditelja Ivana Marinovića, učestvovaće na CineLink koprodukcijskom marketu (CineLink Co-production Market 2019) u okviru 25. Sarajevo Film Festivala (SFF), saopšteno je na portalu Filmskog centra Crne Gore.

Za ovaj segment SFF odabrano je 17 projekata.

“Prva faza je obuhvatila osam dugometražnih filmskih projekata u ranom razvoju, dok su projekti odabrani u drugoj fazi bliži završetku. Ovih 17 projekata obilježava njihova raznolikost - od stilova autora, preko godina, iskustva, do žanra i formata. Svih 17 projekata obećavaju uzbudljivu budućnost za regionalnu kinematografiju”, kazala je Amra Bakšić Čamo, direktorica CineLink.

Devet projekata odabranih u drugom krugu za koprodukcijski market koji se održava tokom 25. Sarajevo Film Festivala su: “A hope” reditelja Umita Korekena, ”Death of the little match girl” rediteljka Gorana Kulenovića, ”Democracy work in progress” Mihalija Švehtjea, “Forever hold your peace” crnogorskog predstavnika Marinovića, “Mignon” Sofije Georgovasili, “Mother mara” Mirjane Karanović, ”The happiest man in the world or Lessons in love” rediteljke Teone Strugar Mitevske i ”Trust” Emanuela Parvua.

Odabrani projekti će se pridružiti projektima koji su se razvijali u okviru CineLink radionice za razvoj projekata u aprilu. Među selektovanim projektima tada je bio i projekat “Sirin” crnogorskog reditelja Senada Šahmanovića koji sa Klaudijom Botino iz Francuske potpisuje i scenario, i producenta Veliše Popovića.

Priča “Živi i zdravi” je komedija koja se bavi sukobom generacija unutar porodice i sukobom tradicije i konzervativnog sa savremenim i liberalnim, kroz prizmu jedne prilično nenormalne svadbe.

Marinović je u Kanu za projekat “Živi i zdravi” osvojio nagradu za scenario koja nosi naziv po velikanu evropskog filma, poljskom režiseru i scenaristi Kšištofu Kješlovskom (Krzysztof Kieslowski ScripTeast).

Bonus video: