Izložba o Bokeljskoj mornarici u Tivtu

Nastanak Bokeljske mornarice vezuje se za donošenje relikvija Svetog Tripuna u Kotor 13. januara 809. godine
405 pregleda 1 komentar(a)
Dio postavke
Dio postavke

Izložba „Bokeljska mornarica Kotor - 1210 godina istorije, duhovnosti i kulture“, biće otvorena sjutra, u Zbirci pomorskog nasljeđa Porto Montenegra u Tivtu, u sa početkom u 18 sati.

Riječ je o najvećoj i najreprezentativnijoj izložbi na temu Bokeljske mornarice, na kojoj je predstavljen dio bogate istorije jednog od najstarijih udruženja pomoraca na svijetu, čije viševjekovno postojanje svjedoči o bogatoj pomorskoj i kulturnoj prošlosti Kotora i Boke. Pored predmeta iz vlasništva Bokeljske mornarice, biće predstavljena i umjetnička djela, eksponati i vrijedni dokumenti iz vlasništva Pomorskog Muzeja Kotor, Arhiva Crnne Gore i fudusa same Bokeljske Mornarice.

Nastanak Bokeljske mornarice vezuje se za donošenje relikvija Svetog Tripuna u Kotor 13. januara 809. godine, kada se mletački brod koji ih je prevozio iz Carigrada za Veneciju zbog oluje sklonio u Boku. Relikvije sveca u grad je unijelo nekoliko pomoraca. Tih nekoliko pomoraca predstavljaju začetak institucije Bokeljske mornarice.

Više od 12 vjekova koliko Bokeljska mornarica kontinuirano traje i djeluje, dug je istorijski period u toku kojeg je ova institucija preživjela mnoge dramatične, burne i interesantne događaje i igrala značajnu ulogu u pomorskoj i kulturnoj istoriji, a o čemu će izloženi eksponati na izložbi svjedočiti.

Bonus video: