Otvorena izložba “Veliki format”

Publika do 17. januara može pogledati radove Milivoja - Miška Babovića, Draška Dragaša, Miodraga - Dada Đurića, Nade Kažić, Pavla Pejovića, Aleksandra Rafajlovića, Branislava Bana Sekulića, Ilije Šoškića, Rajka Todorovića - Todora, Žarka Vojičića i Srđana Vukčevića
690 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja izložbe, Foto: Krsto Vulović
Sa otvaranja izložbe, Foto: Krsto Vulović
Ažurirano: 04.12.2019. 16:28h

Princip velikog formata u likovnoj umjetnosti predstavlja princip neograničene umjetničke slobode, predznak stvaralačke zrelosti i snage umjetničkog izraza, kazao je direktor JU Muzeji i galerije Podgorice Vučić Ćetković na otvaranju izložbe “Veliki format” u Podgorici, u novom izložbenom prostoru Moderne galerije iz čijeg su fundusa i predstavljena djela.

Upravo neograničena umjetnička sloboda i iskustvo umjetnika prepoznaju se u izloženim radovima istaknutih crnogorskih umjetnika: Milivoja - Miška Babovića, Draška Dragaša, Miodraga - Dada Đurića, Nade Kažić, Pavla Pejovića, Aleksandra Rafajlovića, Branislava Bana Sekulića, Ilije Šoškića, Rajka Todorovića - Todora, Žarka Vojičića i Srđana Vukčevića.

Ćetković je kazao da ova postavka otvara mogućnosti za “nove vizure i interpretacije vrijednosti i posebnosti crnogorske likovne scene”, a istoričarka umjetnosti Petrica Duletić da se ova izložba može posmatrati kao “estetska geneza domaćih umjetničkih praksi”.

“Ona svjedoči o slobodnom kretanju kroz područje izraza, upotrebi raznorodnih materijala, različitih medija i novih tehnologija. Izložba, takođe, pruža mogućnost dijaloga djelâ umjetnikâ koji su obilježili određene decenije, kreirali duh vremena i zabilježili odnos između umjetnosti i društvene stvarnosti naše epohe”, rekla je Duletić.

Ćetković je rekao da će ova izložba biti povod i “za strateško planiranje stalne muzejske postavke, po uzoru na standarde i prakse značajnih regionalnih i svjetskih muzeja” i istakao da su novi prostori za umjetnost, poput prostora Moderne galerije, dio strategije razvoja Muzeja kojim Podgorica dobija nove lokacije i scene za umjetnost i kulturu.

Izložba je otvorena do 17. januara 2020. godine.

Bonus video: