Izložbom italijanske umjetnice Ane Romanelo otvoren je novi galerijski prostor JU Muzeji i galerije Podgorica

Na izložbi su predstavljene i neke instalacije koje kombinuju elemente različitih kultura
495 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja izložbe, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Sa otvaranja izložbe, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović

Novi galerijski prostor JU Muzeji i galerije Podgorice predstavljen je preksinoć uoči otvaranja izložbe “Stratigrafske slike” čuvene italijanske umjetnice Ane Romanelo, a u okviru “Dana savremene umjetnosti” koji se obilježava u Italiji i povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Italije i Crne Gore.

Na izložbi koju je organizovala Ambasada Republike Italije u Crnoj Gori predstavljeno je 18 djela umjetnice iz Kalabrije, rađenih raznovrsnim tehnikama. Dio radova koji je predstavila umjetnica posebno je priređen za crnogorsku publiku, kazala je ona.

"Neki dio ovih radova nastao je isključivo za Podgoricu, a na osnovu bakroreza koji sam pripremila za izložbu posvećenu Rimu. To mi je bila inspiracija za glavni grad Crne Gore... Ja volim da putujem svuda i razgledam gradove, tako da je urbanizam moja inspiracija. U tom smislu moji radovi nastaju inspirisani posjetom nekom gradu... Na ovoj postavci možete vidjeti veliki broj fontana koje predstavljaju remek-djela klasičnih autora, jer su urbanizam i arhitektura glavni izvor moje inspiracije", rekla je Romanelo.

Izložba Ana Romanelo
Sa izložbe(Foto: Boris Pejović)

Na izložbi su predstavljene i neke instalacije koje kombinuju elemente različitih kultura.

"Na primjer, zadnja instalacija je nastala u Parizu i u njoj možete primijetiti djelove francuske arhitekture. Ono što je karakteristično za moja djela je tehnika, jer je u pitanju grafika koja se pravi sa savremenim instrumentima, a tehnika je nastala 1930. godine u Parizu. To je moderna tehnika nastala u prošlosti", ističe umjetnica i dodaje da je upravo to savremena umjetnost - primjenjivanje novih tehnologija u starim prustupima.

Izložbu je otvorio direktor JU Muzeji i galerije Podgorice Vučić Ćetković koji je istakao zadovoljstvo povodom otvaranja izložbe i novog galerijskog prostora.

Izložba Ana Romanelo
Sa otvaranja izložbe(Foto: Boris Pejović)

"Ana Romanelo je u Podgorici koncipirala postavku koja pokreće estetske doživljaje i jedinstvena iskustva. Istražujući međuodnose tragova prošlosti, kulturnog nasljeđa i ubrzane stvarnosti trenutka u kome živimo, Romanelo kreira jedinstvene likovne sisteme osobenog umjetničkog izraza. Svjetlost i kolorit Mediterana kao dio vizuelnog koda umjetnice Romanelo prepoznajemo i u radu mnogih crnogorskih autora“, rekao je Ćetković.

Na otvaranju je govorio i ambasador Italije u Crnoj Gori, Luka Zelioli, koji je primijetio da su njena djela "i obrnuti prozori, jer gledajući stratigrafske slike možemo pogledati i u nas same".

Ministar kulture Crne Gore, Aleksandar Bogdanović, istakao je da je kulturna razmjena sa Republikom Italijom od izuzetnog je značaja za Crnu Goru te da podsjeća na bogatu tradiciju kulturnih veza između naših prostora.

Bonus video: