Janjuševićevi „znakovi pored puta”

“Ovo je knjiga koja opčinjava na hiljadu i jedan način, i vraća nas na izvore skrivenog razmišljanja zatrte i prekrivene slojem prljavštine savremene civilizacije, kad se čovjek izgubi od samog sebe", kazao je Koprivica
745 pregleda 0 komentar(a)
Sa promocije Janjuševića, Foto: Privatna athiva
Sa promocije Janjuševića, Foto: Privatna athiva

Nova knjiga Branka Janjuševića “Tiranin” promovisana je u Nikšiću, u organizaciji JU “Zahumlje”. Roman u kome je, prema riječima prof. dr Dragana Koprivice, sve na jednom mjestu, i umjetnost i filosofija života i “njegova specifična religija poimanja stvarnosti”, namijenjen je izabranim čitaocima, “pravim sladokuscima književne misli”.

“Ovo je knjiga koja opčinjava na hiljadu i jedan način, i vraća nas na izvore skrivenog razmišljanja zatrte i prekrivene slojem prljavštine savremene civilizacije, kad se čovjek izgubi od samog sebe. A ova knjiga je vraćanje samom sebi. Ovaj roman je u stvari jedno bolno grebanje u otvorene rane ljudskog razmišljanja. Janjušević zalazi, ne samo u predjele svjesnog, nego i podsvjesnog i nesjesnog, tragajući za suštinom postojanja”, istakao je Koprivica i dodao da mu se čini da niko tako iskreno u Crnoj Gori ne piše kao Nikšićani.

Iako je iskrenost, prema riječima Koprivice, “zaboravljena i smiješna kategorija u Crnoj Gori”, romani poput “Tiranina” bude nadu u ljudsku iskrenost bez koje nema ničega, pa ni prave umjetnosti. Janjušević ima, istakao je Koprivica, tako briljantne stranice da bi mogle stajati kao “Znakovi pored puta” Iva Andrića.

“Možeš da ih isčupaš iz knjige i svaki je briljantan. To je snaga jednog pisca - da brojne stranice u njegovoj knjizi žive same za sebe. A onda ih je upleo u jedan briljantan koloplet”, kazao je Koprivica.

Knjigu su izdale kuće “Štampar Makarije” i “Obodsko slovo”, a Radomir Uljarević je, u ime izdavača, kazao da Janjušević ulazi u direktan konflikt sa čitaocem tražeći od njega da odustane od čitanja zbog neizvjesnost da li će čitalac naći ključ za razumijevanje knjige.

“Knezovi apsurda, kako se neko slikovito izrazio, Kafka i Kami, u ‘Tiraninu’ imaju dostojnog junaka koji živi filozofiju apsurda. Gospodin Merso i Jozef K. primiće u društvo Tiranina kao dostojnog. Janjuševićeva nemilosrdna rasprava uznemirava i uzbunjuje uparložene duhove”, kazao je Uljarević.

Prema njegovim riječima Janjušević je propovijednik slobodnog mišljenja, života bez kamufliranja, ogoljelog, esencijalnog, čistog stanja.

“Branko Janjušević je jedinstvena književna pojava u nas, i to treba da svi koji se zanimaju za književnost prime k znanju”, poručio je Uljarević.

Djelove iz knjige čitali su Mihailo Perošević i Slađan Gorčin Blagojević.

Brankov talas književnosti zapljusnuo mnoge

Koprivica je podsjetio da je Janjuševićev prethodni roman “Ovako” 1984. godine ušao u najuži izbozr za NIN-ovu nagradu.

“Janjušević je probudio nadu u književne domete Nikšića i Crne Gore i ostavio je neizbrisiv trag. Njegova uloga u aformaciji književnosti na ovim prostorima je nevjerovatna i mnogi ljudi su ‘zaplivali’ na Brankovom talasu, ohrabrili se i pokazali da imaju u sebi ono u šta nikad nijesu vjerovali”, kazao je Koprivica.

Bonus video: