Još pet priznanja za “Jami distrikt”

Nove nagrade za popularnu predstavu u koprodukciji Centra za kulturu Tivat
407 pregleda 0 komentar(a)
Sa jednog od izvođenja predstave, Foto: Privatna arhiva
Sa jednog od izvođenja predstave, Foto: Privatna arhiva

Na upravo završenom pozorišnom festivalu 22. ArtTrema Festival u Rumi u Srbiji, dokumentarna pozorišna predstava “Jami distrikt”, rađena u koprodukciji Bitef Teatra - Beograd, Centra za kulturu Tivat, Asocijacije MASZK Segedin/Mađarska i Think Tank Studija iz Novog Sada, okitila se sa još pet nagrada.

Ovaj komad kojeg je po tekstu Milene Bogavac režirao Kokan Mladenović na festival u Rumi je dobio nagradu najbolji autorski projekat, nagradu za najbolju režiju, nagradu za najbolju muziku (Marko Grubić), specijalne nagrade za glumu (Isidora Simijonović, Nina Nešković, Vanja Nenadić) i nagradu za najbolji tekst. “Jami distrikt” je pozorišna predstava koja problematizuje pitanja nacije i nacionalnih država, u hi-tech svijetu 21. vijeka.

Polazeći od činjenice da je nacija konstrukt i pojam izmišljen u 19. vijeku, ova predstava postavlja pitanje: kako je devetnaestovjekovnom izumu pošlo za rukom da izgleda kao da je bio tu od uvijek? Da li su nam, u eri interneta, vještačke inteligencije i savremene medicine, još uvijek potrebne stare, “dobre” nacije? Što će smijeniti nacije i nacionalne države? I ko je gori: nacije ili korporacije?

Priča pokazuje koliko su nacionalne podjele besmislene, u XXI veku - kada uslijed galopirajućeg razvoja nauke i tehnologije, svijetom odavno vladaju transnacionalne kompanije i kada jedan odsto čovječanstva posjeduje 46 odsto svjetskog bogatstva. Ideja o naciji, plasira nam se kao nešto na što treba da budemo ponosni, a zapravo je fenomen koji ponižava naše ljudsko dostojanstvo.

Sa upravo osvojenih pet nagrada na ArtTrema Festivalu u Rumi, predstava “Jami district” do sada broji osvojenih čak trideset jedno priznanje na brojnim pozorišnim festivalima širom regiona.

Bonus video: