Jovančov nagrađena u Kazanju

Crnogorska umjetnica dobitnica je na Petom međunarodnom bijenalu grafike predstavila tri grafike
481 pregleda 0 komentar(a)
Rad iz ciklusa “Refleksi”, Foto: Privatna arhiva
Rad iz ciklusa “Refleksi”, Foto: Privatna arhiva

Crnogorska umjetnica Jelena Jovančov jedna je od nagrađenih na Petom međunarodnom bijenalu grafike u Kazanju koje je otvoreno 12. septembra, a traje do 10. novembra. Glavne nagrade bijenala dobili su ruski umjetnici Vera Karaseva i Aleksej Parigin, a trećeplasirana je Magdalena Kasperska iz Poljske.

Jovančov je na bijenalu u Kazanju (Tatarstan-Rusija) učestvovala sa tri selektovane grafike iz ciklusa “Refleksi” iz 2015/16. godine koje su realizovane u tehnici mecotinte i linoreza.

„Izdvajam barku kao motiv interesovanja i potrebe da se izađe iz realnog svijeta koji je za mene neprihvatljiv... Drugim riječima, eliminacija pejzaža koji je na mnogim grafikama dominantan i figuracije na nekim ranijim radovima dovodi do ‘poentiranja’ na brodu/barci koji će kao u Nojevoj barci spasiti samo ono što je neophodno“, obrazložila je Jovančov.

Jelena Jovančov
Jelena Jovančov(Foto: Radomir Petrić)

Ovogodišnja međunarodna izložba prikazuje grafike od 137 izabranih autora iz 16 država: Bjelorusija, Grčka, Izrael, Italija, Japan, Letonija, Meksiko, Holandija, Njemačka, Poljska, Sirija, Turska, Ukrajina, Švedska, Rusija i Crna Gora. Kustosi bijenala su Aleksandar Artamonov, likovni umjetnik - grafičar, počasni član Ruske akademije umjetnosti i Olga Ulemnova, dr istorije umjetnosti i član Akademije nauka Republike Tatarstan (Institut za jezik, književnost i umjetnost).

Bijenalne izložbe održavaju se u Nacionalnoj galeriji “Khazine” koja je ogranak Nacionalnog umjetničkog muzeja. Organizatori su Ministarstvo za kulturu Republike Tatarstan, Ruska akademija umjetnosti - odsjek regije Volga, Nacionalni umjetnički muzej Republike Tatarstan i Savez umjetnika Rusije u Republici Tatarstan.

Jelena Jovančov rođena je 1982. godine u Podgorici. Diplomirala je na studijskom programu grafika na Fakultetu likovnih umjetnosti u Cetinju i magistrirala je na istom fakultetu 2010. godine. Autorka je 23 samostalne izložbe i bila je učesnica preko 250 uglavnom žiriranih međunarodnih grupnih izložbi.

Dobitnica je više nagrada i priznanja za svoj umjetnički rad. Od 2017. godine ima status samostalnog umjetnika. Njene grafike nalaze se u više od 50 javnih zbirki od čega preko 30 muzejskih kolekcija širom svijeta.

Nakon bijenala u Kazanju, Jelena Jovančov će učestvovati i na Devetom uralskom trijenalu grafike u Ufi (Ural Print Triennial) sa tri izabrane grafike. Trijenale će biti otvoreno 15. novembra, a traje do 15. decembra.

Bonus video: