Klavirski duo Ana Muratagić Barbul i Ida Muratagić: Najbolje zvučimo zajedno

Muzika 20. vijeka je, smatraju, nešto što će publika dobro prihvatiti, što je potvrdila i puna sala kolašinske Škole za osnovno muzičko obrazovanje
771 pregleda 0 komentar(a)
Duo Muratagić na koncertu u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović
Duo Muratagić na koncertu u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović

Klavirski duo, koji čine sestre bliznakinje Ana Muratagić Barbul i Ida Muratagić, predstavio se i kolašinskoj publici u okviru projekta Razvoj kulture na sjeveru. Mini turneju po sjeveru završiće 20. septembra, koncertom u sali bjelopoljskog Centra za kulturu.

Muzika 20. vijeka je, smatraju, nešto što će publika dobro prihvatiti, što je potvrdila i puna sala kolašinske Škole za osnovno muzičko obrazovanje. Isti repertoar sastavljen od kompozicija Klement Slavicki, Francisa Poulenca, Frančesko di Fiore, Astora Pjacole i Bruna Vlaheka, izvešće i pred Bjelopljcima.

„Iako smo za ovaj put odabrale taj repertoar, jer smatramo da je adekvatan za projekat Razoj kulture na sjeveru, sviramo sve epohe. Za naš duo komponovali su eminentni kompozitori sa ovih prosora, pa smo prije par godina imale seriju koncerata na temu muslimanskih narodnih pjesama”, kažu za “Vijesti” sestre Muratagić.

Njihov duo postoji dvije decenije, muzikom se kažu bave već 23 godine. Prvo takmičenje imale su 1998. godine. Osvajale su brojne nagrade, a učestvovale su na prestižnom mužičkom festivalu „Nei suoni dei loughi“ u Italiji. Zapažene nastupe imale su u okvru ciklusa Mladi crnogorski pijanisti i Dan frankofonije, kako i prije četiri godine na EXPO-u u Milanu. Gostovale su u Turskoj, Hrvatskoj, Albaniji, Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini. Među svoje značajnije uspjehe ubrajaju i osvajanje Specijalne nagrade na Međunarodnom takmičenju u Nišu, na kojem su bilie i lauerati. Kažu da najbolje funkcionišu kao duo, pa će taj vid saradnje tridesetdvogodišnjih sestara potrojati. „Tako damo najviše od sebe. Najbolje zvučimo i snalazimo se kad smo u duu, jedna drugu dopunjavamo. Možda je i zbog toga što smo blizankinje. Ne sviramo solo odavno. Planove na pravimo, stavri se, jednostavno, dešavaju. Sada smo skoncetrisane na koncert u Bijelom Polju, a poslije vidjećemo”, kaže Ana.

Pijanistkinje Muratagić smatraju da je nije tačno da klasična muzika nema publiku u Crnoj Gori. Dokaz za to su, tvrde, pune sale u kojima nastupaju. Raduje ih i što je u publici mnogo mladih ljudi. Kažu i da su u publici najbrojniji učenici mužičkih škola i njihovi roditelji.

„Mnogo je bitno postojanje mužičkih škola u svakom gradu. Ne samo za podizanje kulture, već i za sveobuhvatan razvoj djece. Važno je i da takve ustanove, poput ove u Kolašinu, imaju sluha i za projekte slične ovom u okviru kojeg smo nastupile”, kaže Ida. Sestre Muratagić osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekle su u Umjetničkoj školi za muziku i balet „Vasa Pavić“ Studirale su na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Specijalističke studija iz oblasti kamerne muzike, upisale su 2009. a magistrirale su četiri godine kasnije. Anagažovane su kao profesori klavira i kamerne muzike u „Vasa Pavić“, a od prije dvije godine Ana je pomoćnica direktora u toj školi.

Bonus video: