Knjiga Labuda Lončara promovisana u Baru

Lončar je počeo da objavljuje svoje pjesme 1986. Do sada je objavio četiri
698 pregleda 0 komentar(a)
Lončar (u sredini), Foto: Radomir Petrić
Lončar (u sredini), Foto: Radomir Petrić

U sklopu II festivala ljubavne poezije „Pjesnik - svjetionik“, u Dvorcu kralja Nikole preksinoć je promovisana knjiga „Ako prećutim pjesmu“ barskog književnika Labuda N. Lončara. U osvrtu na djelo, doc. dr. Rade M. Vučićević naveo je pored ostalog da je poezija Lončara opisna, i pripovjedački sugestivna, te da sobom nosi “čitavu umjetničku kakvoću, pitkost i britkost u isto vrijeme”.

“U tim stihovima, redovima i marginama, nema ničeg nejasnog, suvislog, neobjašnjivog, površnog i neupotrebljivog - jezik Lončara je čist, jasan, milozvučan i precizan u određivanju, izražavanju i pronalaženju suštine bitnosti. Ova knjiga je istinski dragulj ovoga vremena i ovog podneblja. Podižem svjetlo svoje, put da joj osvijetlim”, rekao je Vučićević.

Lončar je počeo da objavljuje svoje pjesme 1986. Do sada je objavio četiri, od kojih mu je treća „Poleđina sna“ objavljena na “Amazonu” nakon što je njegova pjesma pobijedila na konkursu “Društva živih pesnika Srbije”. Uređuje časopis za haiku i časopis „Nekazano“ za književnost, te istoimeni portal za kulturu i umjetnost. On je i predsjednik međunarodnog udruženja književnika „Nekazano“ koje ima 80 članova iz svih krajeva svijeta koje je do sad, za dvije i po godine postojanja, objavilo 27 naslova, a u pripremi su još četiri knjige poezije.

Moderatorka večeri bila je književnica Grozdana Cica Lučić Lalić, članica UKS–a. Pored autora, stihove iz knjige kazivale su književnica Lučić Lalić i beogradska poetesa Slavica Šešum.

U programu su nastupili i učenici Muzičke škole Bar Anja Markoč, Ksenija Đalović i Teodora Babović, a specijalni gosti bile su pjesnikinje Gordana Sarić iz Nikšića i Violeta Sekovskaiz Sjeverne Makedonije. R. P.

Bonus video: