Kolašinci učili da vajaju

Djela koja su nastala u okviru kolašinskih radionica, tvrdi akademski slikar Vučković, prijatno su iznenađenje. Slične programe on vidi kao način da se "djeca odvoje od televizije, video igrica i da svoje slobodno vrijeme iskoriste baveći se nečim zdravim i kreativnim“
523 pregleda 0 komentar(a)
Sa radionice, Foto: Metaphor
Sa radionice, Foto: Metaphor

Minule sedmice Kolašinci svih uzrasta imali su priliku da od akademskih vajara usvoje osnovne tehnike te vrste likovne umjetnosti. Vajarske radionice organizovao je podgorički Centar za ljubitelje jezika, kulture i umjetnosti “Metaphor”, u saradnji sa lokalnim Centrom za kulturu Kolašin. Sličan projekat relizovan je i u novembru prošle godine.

"Novembarske radionice vajanja su bile uvod u priču koju “Metaphor“ nastavlja da realizuje u tom gradu. Omogućile su zapaženom broju polaznika da savladaju osnove tehnike vajanja, opšta pravila i korake u izradi skulptura. Vodili su ih akademski umjetnici Jelena Pavićević i Darko Vučković", kaže Tanja Keković iz “Metaphora“.

Taj centar postoji već dvije godine, a za cilj ima unapređenje kulturnog razvoja kroz različite programe, projekte i djelatnosti. Među ciljevima je i podsticaj i razvoj umjetničkog izraza djece, omladine i odraslih, kao i afirmaciju i popularizaciju učenja stranih jezika.

“Stvaralaštvo djece i mladih kroz ovakve radionice i kvalitetne programe, kao i njihovo bavljenje umjetnošću, doprinose razvoju kreativnosti, sticanju vještina, znanja i iskustava neophodnih za njihov lični i profesionalni razvoj. Odrasli imaju priliku da kroz naše programe sebe bolje upoznaju, izraze, istraže, opuste, zabave, i, naravno, mnogo lijepog i korisnog nauče", objašnjava Kekovićeva.

Za radionice u Kolašinu naročito su bila zainteresovana djeca, ali među polaznicima je bilo i osmoro odraslih. Prema riječima Pavićevićeve, dolazile su i porodice što je, kaže ona, bilo interesantno za radnu interakciju.

“Većina polaznika prvi put su se sreli sa glinom i kod mene su izazvali divljenje zbog lakoće, kojom su savladali osnovne vajrske tehnike. Radionice su trajale dva sata dnevno, sve vrijeme polaznici su bili skoncentrisani, voljni za rad, odlazili su radosni i iznenadjeni šta se sve može izraziti u glini. Pored usvajanja osnovnih vajarskih tehnika, imali su priliku da probude svoju kreativnost, unaprijede motoričke sposobnosti, osjete čari timskog rada, upoznaju process stvaranja umjetničkog djela i kako se dolazi do specifične drevne tehnike terakote", kaže ona.

Djela koja su nastala u okviru kolašinskih radionica, tvrdi akademski slikar Vučković, prijatno su iznenađenje. Slične programe on vidi kao način da se "djeca odvoje od televizije, video igrica i da svoje slobodno vrijeme iskoriste baveći se nečim zdravim i kreativnim“.

"Rad sa glinom je nešto što ljude prati od početka civilizacije i nikada ne gubi na aktuelnosti. U zavisnosti od naše kreativnosti praktično da nema granica u eksperimentisanju i otkrivanju tajni svijeta keramike", zaključuje Vučković.

Galerija

Bonus video: