Kolektivna izložba na Ljetopisu

“Čast mi je što je otvaram književni program Ljetopisa, na jezičkom govornom području za koje nam ne treba prevodilac jako je bitno da ste prisutni. Sasvim je normalno da pisci iz Bosne dođu ovdje, i pisci iz Crne Gore kod nas, ali mislim ipak da je to moglo biti puno brže i češće"
340 pregleda 0 komentar(a)
Barski ljetopis, Foto: Media Pro
Barski ljetopis, Foto: Media Pro

Likovni segment XXXII Barskog ljetopisa otvoren je kolektivnom izložbom barskih akademskih umjetnika koja je u galeriji „Velimir A. Leković“ u postavci tokom čitavog festivala. Ističući da su kao i lani, na jednom mjestu slikari i skulptori različitih generacija i stilova „koje je u cilju dodatne afirmacije festival domaćin pozvao“, izložbu je otvorila selektorka likovnog programa dr Anastazija Miranović, direktorica Narodnog muzeja Crne Gore.

Na uvidu likovne javnosti, do kraja avgusta su djela čiji su autori Dalibor Dado Ćetković, Goran Ćetković, Jovan Jerkov, Jelena Iličković Tomić, Maja Vuksanović, Marko Rakonjac, Maja Čakalović, Marko Čakalović, Muharem Muratović, Ljiljana Dabanović Rašović, Danijela Stanković Drobnjak, Vesna Radovanović, Igor Rems i Anna Mihejeva. Književni program Ljetopisa na platou ispred Dvorca kralja Nikole otvorilo je veče Mehmeda Đedovića, pisca iz Tuzle sa kojim je razgovarala Maja Simović. Đedović piše prozu, poeziju, knjige za djecu, književnu kritiku, esejistiku i novinske tekstove, za koje je dobio i nagrade „Zija Dizdarević“, Radija BiH, „Mak Dizdar“, „Skender Kulenović“, „Ćamil Sijarić“, „Zlatno Planjaxovo pero“...

“Čast mi je što je otvaram književni program Ljetopisa, na jezičkom govornom području za koje nam ne treba prevodilac jako je bitno da ste prisutni. Sasvim je normalno da pisci iz Bosne dođu ovdje, i pisci iz Crne Gore kod nas, ali mislim ipak da je to moglo biti puno brže i češće. Često kažem za političare koji nas mire, ne mirite nas više totalno ste nas upropastili. Mislio sam da će knjige puno brže prelaziti te granice, da će biti prohodnije. Događa se, ali sporadično”, kazao je pored ostalog Đedović.

Likovni program Barskog ljetopisa večeras nastavlja izložba radova nedavno preminulog velikog crtača i slikara Uroša Toškovića u Dvorcu kralja Nikole u 21 sat. Potom u 21.30 časova na Ljetnjoj pozornici Doma kulture Gradsko pozorište Podgorica izvodi predstavu „Ah, šta sve mora jadno dijete“ po tekstu i u režiji Miroslava Mima Jankovića.

Bonus video: