Koncertom Internacionalnog hora “Turksoy” započeo Muzički program Grada teatra

Početak Muzičkog programa budvanskog festivala, koji se ove godine četvrti put organizuje u saradnji sa Muzičkom akademijom na Cetinju i festivalom Espressivo, kako je istakao Miran Begić, ima znak ovog, više nego zanimljivog, koncerta
407 pregleda 0 komentar(a)
Hor “Turksoy”, Foto: Grad Teatar
Hor “Turksoy”, Foto: Grad Teatar

Muzički program 33. Grada teatra oficijalno je započeo preksinoć, izuzetnim koncertom Internacionalnog omladinskog kamernog hora “Turksoy”, koji je oduševio festivalsku publiku.

Ovaj hor sastavljen je od mladih horskih pjevača iz najboljih konzervatorijuma zemalja članica “Turksoy” organizacije, a osnovan je 2015. od strane Međunarodne organizacije turkijske kulture, kako bi se podstakla razmjena repertoara, dirigenata i umjetnika među orkestrima u Turskoj, s jedne strane, uz predstavljanje bogatog muzičkog nasljeđa turkijskih naroda u svijetu.

Hor je za samo četiri godine osvojio tri zlatne medalje na Evropskom horskom prvenstvu u Njemačkoj, a svojim nastupom, pod dirigentskom palicom Gulmire Kutibadamove, priredio je budvanskoj publici pravi kako muzički, tako i scenski događaj - briljantnim izvođenjem kompozicija sa svog kulturnog podneblja, bogatstvom tradicionalnih kostima osam država koje su članice “Turksoy” organizacije i miniciuznom koreografijom.

Kraj nastupa ovog hora bio je u znaku jednog lijepog gesta - Dusen Kaseinov, generalni sekretar “Turksoy” organizacije, uručio je Mileni Lubardi Marojević, direktorki Grada teatra, njihov tradicionalni, stilizovani poklon - suvenir, u znak zahvalnosti za saradnju.

Početak Muzičkog programa budvanskog festivala, koji se ove godine četvrti put organizuje u saradnji sa Muzičkom akademijom na Cetinju i festivalom Espressivo, kako je istakao Miran Begić, ima znak ovog, više nego zanimljivog, koncerta.

“To je, zapravo, bio nastup ansambla vokalnog kamernog mješovitog hora, a Turksoy organizacija je, praktično, kao UNESKO zemalja turkis, što je, da ga tako tako nazovem, jedno ogromno tržište koje brojkama iznosi više od tri stotine miliona ljudi, ne računajući Iran i Kinu, gdje ih ima sigirno još sto miliona. Ono što smo mi čuli u Budvi bilo je predstavljanje osam država koje su članice kulturne organizacije Turksoy, a 32 člana hora koji su izabrani da tu kulturu promovišu ovdje, predstavljaju najbolje pjevače jednog ogromnog umjetničkog, muzičkog, konkurentnog, pa i tržišnog potencijala”, rekao je Begić, umjetnički direktor festivala Espressivo, ističući i značaj saradnje sa Gradom teatrom.

“Poslije naše prethodne tri vrlo uspješne saradnje, sjajnih koncerata, gostovanja izuzetnih umjetnika svjetskog glasa, naše četvrto zajedničko ‘bivstvovanje’ oko organizacije programa dva festivala, čini mi se da je kruna te saradnje, i mogu da se zahvalim direktorki Mileni Lubardi Marojević na profesionalnom, kolegijalnom i prijateljskom odnosu, kao i kompletnom timu festivala Grad teatar, što ćemo i ove godine na najbolji mogući način zajedno organizovati koncerte na radost muzičke publike u Crnoj Gori. Moram da kažem da je prošle godine ‘Turksoy’ bio na festivalu Espressivo sa svojim kamernim gudačkim orkestrom”.

Begić je skrenuo pažnju i na druge značajne događaje iz muzičkog programa koji ovog ljeta očekuju publiku u Budvi i na Cetinju.

“Prije svega, to je koncert Moskovskog državnog simfonijskog orkestra, koji će u posljednje tri sezone sigurno biti najznačajniji događaj u Crnoj Gori, jer je riječ o jednom od pet najboljih orkestara u svijetu, a dirigent je čuveni Arsentij Tkačenko. Na sreću, imam zadovoljstvo da kao solista i ja nastupim sa tim orkestrom, kao i moj kolega, pijanista i dekan MA Bojan Martinović. Tu su i velikani poput njemačkog violončeliste Nikolasa Šmita, dobitnika najvećih nagrada za klasičnu muziku, osnivača svjetski čuvenog trija “Amadeus”, čiji je praprapra djeda Feliks Mendelson, koji će u Budvi imati koncert 6. avgusta”.

Begić je najavio i pijanistu Ivana Rudina (njegov otac Aleksandar Rudin, jedan od najvećih čelista u svijetu takođe je nastupao na Gradu teatru), a ono što bi trebalo da bude poenta ovih dešavanja je nastup podmlatka crnogorske klasične muzike - koncerti violiniste Luke Perazića i pijanistkinje Đine Perazić, i violončeliste Koste Popovića, koji će nastupati sa svojom majkom, pijanistkinjom Natašom Popović.

Predstava “Tri zime”: Bolna priča o nama

Nakon scene na Zavali, 33. Grad teatar promovisao je još jedan novi scenski prostor, amfiteatar manastira Stanjević, gdje smo imali priliku da vidimo izuzetnu dramu “Tri zime” Tene Štivičić, u režiji glumice Jasne Đuričić. Riječ je o tekstu jedne od najnagrađivanijih hrvatskih dramatičarki u regionu, čija je praizvjedba bila u Londonu, koji nam kroz priču jedne zagrebačke građanske porodice osvjetljava društvene, socijalne, političke prilike na ovom prostoru u periodu od gotovo čitavog vijeka, i to kroz iskustva četiri generacije žena…Ovu kompleksnu i glumački vrlo zahtjevnu dramu sjajno su iznijeli studenti glume u klasi profesorke Jasne Đuričić kao svoju diplomsku predstavu, u produkciji Akademskog pozorišta “Promena” iz Novog Sada. Igrali su: Nikola Knežević, Isidora Vlček, Vanja Kovaćević, Ksenija Mitrović, Tamara Šustić, Ana Rudakijević, Stefan Beronja, Bojan Milanović, Staša Blečić, Miloš Lazić, Miloš Lučić i Rastko Mićić.

Bonus video: