Kontrabas kroz stilove i epohe

Današnji program posvećen je samo pedagoškom pristupu, kroz masterklas i rad sa klavirskim saradnikom
197 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Muzička Akademija Cetinje
Ilustracija, Foto: Muzička Akademija Cetinje

Predavanjem na temu Razvoj kontrabasizma u XXI vijeku, sa osvrtom na istorijat i izvođaštvo, istaknuti njemački kontrabasista i pedagog na uglednim evropskim akademijama prof. Klaus Trumpf počeće danas na Cetinju u Sali Muzičke akademije u 10 časova, četvorodnevnu manifestaciju „Kontrabas susreti - ouble bass encounters“ bogato ispunjenu raznim sadržajima namijenjenim ovom instrumentu.

Na ovaj način će se publika u Crnoj Gori prvi put upoznati sa vrhunskim dostignućima izvođaštva na kontrabasu, upotpuniti svoja znanja i utiske o instrumentu koji je u istoriji muzike kroz sve žanrove odigrao veliku ulogu, a u solističkom smislu donekle ostao u sjenci ostalih instrumenata gudačkog korpusa. Kroz koncerte, predavanja, master klasove, na Cetinjskoj muzičkoj akademiji će gostovati istaknuti kontrabasisti iz regiona i Evrope, uz domaća etablirana imena kada je izvođaštvo u pitanju, kroz solističku i kamernu muziku.

Masterklaseve koji će biti tokom sva tri dana ovog značajnog muzičkog događaja vodiće već pomenuti njemački pedagog prof. Klaus Trumpf, te profesori Ljubinko Lazić (Srbija) i Veljko Belević sa cetinjske Akademije.

Današnji program posvećen je samo pedagoškom pristupu, kroz masterklas i rad sa klavirskim saradnikom.

Drugog dana (29.juna) pored rada sa polaznicima master klasa u 19 sati održaće se prvi koncert, kada će nastupiti istaknuti srpski kontrabasista Ljubinko Lazić uz klavirsku saradnju Ivana Novakovića. Posljednjeg dana juna u Sali Muzičke akademije biće i matine koncert polaznika majstorskog klasa, a u večernjem koncertnom terminu sviraće Aleksandra Trifunović uz pratnju Ivana Novakovića. Finalni je dan ovog višednevnog umjetničkog i edukativnog programa rezervisan za uobičajeni rad na masterklasu dok će koncert prof. Belevića uz klavirsku saradnju prof. Vide Belević te nastup kvarteta „Bassonegro“ zaokružiti i zatvoriti cetinjske susrete kontrabasa, gdje će publika imati priliku da uživa u širokom stilskom repertoaru od Hendla, Baha, Šuberta, Botesinija do djela crnogorskog autora Senada Gačevića čiju će Sonatu svirati Aleksandra Trifunović

Bonus video: