“Kozocid” na sceni Gradskog pozorišta

Probe za novu predstavu Vide Ognjenović počele prethodne sedmice
314 pregleda 0 komentar(a)
Gradsko Pozorište, Foto: Gradsko Pozorište
Gradsko Pozorište, Foto: Gradsko Pozorište

Probe za predstavu „Kozocid“ (drama o obnovi i izgradnji) po tekstu i u režiji Vide Ognjenović počele su prethodne sedmice u podgoričkom Gradskom pozorištu. Autorski projekat ugledne rediteljke i spisateljice namijenjen je Večernjoj sceni, a premijerno će biti izveden polovinom marta.

“Osnovna ideja teksta ‘Kozocid’ je da pokaže da svaka ideologija koja se odvoji od čovjeka i postane sama sebi i sredstvo i cilj, propada upravo na humanoj razini čiju kreativnost nastoji da ukroti. Autorka je za polazište drame uzela događaj iz prošlosti nekadašnje Jugoslavije, kada je prioritet petogodišnjeg plana obnove i izgradnje nakon Drugog svjetskog rata bila industrijalizacija zemlje...”, navodi se u saopštenju Gradskog pozorišta.

Radnja drame odvija se u jednom planinskom selu, gdje se vlast trudi da zasluži pohvale od nadređenih za dobro obavljen zadatak, pa pritiska seljake da smaknu koze, dok se oni na razne načine dovijaju da ih sačuvaju. Da bi smicanje koza bilo efikasnije, vlast dovodi visokog stručnjaka za uzgoj koza da im pomogne. Međutim, događa se sasvim obrnuto - profesor veterinarskog fakulteta shvata da je taj okoliš raj za koze i čini sve da se izbjegne ono za što je pozvan. Organizuje „kozji pokret otpora“ i pomaže seljacima da ih na razne načine sakrivaju, maskirajući koze kako bi izbjegli komisijske racije i kazne.

U glumačkoj podjeli su: Milivoje Mišo Obradović, Igor Đorđević, Goran Slavić, Pavle Ilić, Dejan Đonović, Mladen Nelević, Miloš Pejović, Željko Caja Radunović, Danilo Čelebić, Simo Trebješanin, Omar Bajramspahić, Stevan Radusinović, Branka Femić, Maja Šarenac, Ivana Mrvaljević, Dubravka Drakić, Jelena Simić, Katarina Krek, Dragan Račić i Pavle Popović.

Bonus video: