Kutija kao memorija na neki događaj

Crnogorska vizuelna umjetnica jedna je od sedam nagrađenih na Međunarodnom bijenalu umjetnosti minijature
495 pregleda 0 komentar(a)
Privatna arhiva, Foto: Privatna arhiva
Privatna arhiva, Foto: Privatna arhiva

Na jubilarnom 15. Međunarodnom bijenalu umjetnosti minijature u Gornjem Milanovcu, u oblasti intermedija, prvu nagradu je osvojila i umjetnica Milica Janković iz Crne Gore. U pitanju je najveća i najobuhvatnija izložba malog formata, a biće otvorena 6. juna u Modernoj galeriji Kulturnog centra.

“Na ovogodišnjem, 15. Internacionalnom bijenalu minijature, čija će postavka biti zvanično otvorena za javnost počevši od šestog juna, predstaviću se sa dva rada: ‘Presence’ i ‘Promissed land’. Oba rada uključuju svjetlo kao vodeći element same instalacije i formatom zadovoljavaju uslove konkursa, što podrazumijeva da ne prelaze dimenzije od 10x10x10 cm. Za mene, kao mladog umjetnika, ova nagrada je podstrek za moj dalji rad i veoma sam zahvalna na mogućnosti koja mi se pružila - da postanem dio jedne takve manifestacije kao što je ovo Bijenale minijature u Srbiji”, kazala je Janković za “Vijesti”.

Crnogorska vizuelna umjetnica nedavno je govorila i povodom učešća u onlajn seriji izložbi “Home Shut Home” kustoskinje iz Italije Linde Fosati, gdje se predstavila zajedno sa još osam autora. Sada se predstavlja radom koji je nastao prošle godine tokom njenog boravka i stvaranja na relaciji Kina-Italija, a za one koji ne mogu fizički posjetiti izložbu dostupan je i video zapis njenih radova na linku:

“Dosadašnje istraživanje u polju umjetnosti zasnovala sam upravo na kreiraju prolaza koje ne možemo fizički boraviti. Kutija, u tom slučaju, biva kao matrica koja u sebi nosi poetiku jedne od ontoloških sjenki objekta, kreiranoj po memoriji na neki događaj - prošli ili budući - čija slika nastaje upravo u procesu gradnje”, opisuje Janković “Vijestima” svoja promišljanja i dodaje:

“Krhkost kutije, izrađene od lakog drveta sa rižinim papirom kao potporom, biva poduprta sa ekstremno invazivnim svjetlom koje, samo po sebi, jeste svakodnevica. Kroz ovaj rad pokušala sam oživjeti memoriju na skorašnji boravak u Kini”, rekla je ona. Gran pri Bijenala dodijeljen je vajaru iz Australije Zoranu Bogdanoviću za skulpture “Daily samples/Sunset”, “Daily samples/Sunny Day”, “Emancipovana forma, Osvajanje prostora”.

Tročlani žiri koji čine Monika Miler iz Njemačke, Sofija Ječina iz Rusije i Božidar Plaznić iz Srbije dodijelio je sedam nagrada iz različitih oblasti likovne umjetnosti. Prve nagrade, pored Milice Janković iz Crne Gore za oblast intermedija, osvojili su: Nikolaj Buzov iz Bugarske u segmentu slikarstva, za grafiku je nagrađena Joana Papadimitriju iz Velike Britanije, Dragana Kojić iz Srbije za skulpturu, Branko Raković iz Srbije za crtež, Rastko Ćirić iz Srbije u oblasti primijenjene umjetnosti i za fotografiju je nagrađen Tanasis Raptis iz Grčke.

Nagrađeni radovi ulaze u Zbirku Bijenala, jer novčane nagrade od 1.500 eura za gran pri i po 500 eura za svaku od grana umjetnosti podrazumijevaju i otkup rada, navode organizatori iz Kulturnog centra.

“Otvaranje će zbog pandemije virusa korona biti skromnije, a posjetioci izložbe moraju se pridržavati preventivnih mera koje propisuje Ministarstvo zdravlja”, saopštili su organizatori. Na Bijenalu će ove godine biti predstavljeno 689 radova koje potpisuje 423 autora iz 27 zemalja, a komisija je odabrala samo originalne radove nastale u posljednje dvije godine “koji su ocijenjeni kao djela visokog umjetničkog i profesionalnog dometa”.

Na poziv organizatora, biće izloženi i odabrani radovi 12 učesnika Bijenala minijature iz Rusea u Bugarskoj, po izboru Elene Velikove. Iz Kulturnog centra navode i da će na pratećim izložbama u Galeriji hola biti predstavljeno stvaralaštvo Marka Vukše, dobitnika gran prija na 14. Bijenalu i slikarski opus i minijature Radislava Ratka Vučinića, jedinog učesnika svih dosadašnjih bijenala.

Bonus video: