Lola Airagi prva gošća HSF-a za 2020.

Airagi trenutno radi na nizu projekata, među kojima je crtanje naslovnica za serijal Dylan Dog "Put u košmar"
445 pregleda 0 komentar(a)
Lola Airagi, Foto: HSF
Lola Airagi, Foto: HSF

Iako se naredno izdanje Hercegnovskog strip festivala održava tek u septembru, organizatori već najavljuju nove učesnike i goste, a prvo najavljeno ime je Lola Airagi.

“Jedna od trenutno najtraženijih italijanskih umjetnica u svijetu stripa, fantastična Eleonora Lola Airagi, prva je specijalna gošća sljedećeg, 14. izdanja Hercegnovskog strip festivala (HSF) koje će se održati od 4. do 9. septembra 2020. godine. Sklapajući listu gostiju punih deset mjeseci unaprijed HSF, po ko zna koji put potvrđuje svoju ozbiljnost u radu, a realizovanjem gostovanja tipične predstavnice milanske škole stripa na najbolji mogući način nastavlja misiju promovisanja i slavljenja devete umjetnosti”, poručili su organizatori.

lola
Radovi Lole Airagi(Foto: Lola Airagi)

“Lola Airagi trenutno radi na nizu projekata, među kojima je crtanje naslovnica za serijal Dylan Dog ‘Put u košmar’ u izdanju izdavačke kuće ‘Gazzetta dello Sport’, i novu epizodu Zagora po scenariju velikog prijatelja HSF-a, Morena Bratinija. Ova sjajna umjetnica je počela karijeru u najstarijoj italijanskoj reviji stripa ‘Il Corrierino’, nakon koje već 1997. dobija angažman u najvećoj italijanskoj izdavačkoj kući Sergio Bonelli Editore”, objašnjava se u najavi.

Lola Airagi
Rad Lole Airagi(Foto: Lola Airagi)

“Prvi posao na serijalu ‘Legs Weaver’, za koji crta tri epizode, otkriva se sav raskošan talenat kojim raspolaže ova umjetnica te je Klaudio Kjaveroti, jedan od najvećih italijanskih scenarista svih vremena, regrutuje za svoj novi serijal ‘Brendon’ za koji crta čak sedam epizoda. Airagi potom dobija priliku da se iskaže crtajući i druge likove ove izdavačke kuće, pa na scenariju još jedne dive Bonellija, Paole Barbato, realizuje epizodu Dylan Dog Color Festa, proširujući saradnju sa istom scenaristkinjom na online projektu ‘Davvero’”, dodaju organizatori.

“Kao najavljeni projekti koji su pred Lolom Airagi jeste nova epizoda Morgan Losta, dvije naslovnice Brendona, te strip Nebeske oči, ponovo po scenariju Morena Buratinija. S obzirom na njen dosadašnji opus i projekte koji su pred njom, ne čudi što HSF najavu specijalnih gostiju četrnaestog izdanja započinje upravo Lolom Airaghi”, istakli su iz organizacije HSF-a.

Bonus video: