Lutkarsko pozorište nedovoljno istraženo u Crnoj Gori

U KIC-u "Budo Tomović" biće izvedene tri predstave i pročitana poruka predsjednika svjetske UNIMA-e Dadia D. Pudumjeea
192 pregleda 0 komentar(a)
Iz predstave "Prodavnica igračaka", Foto: Gradsko pozorište, Gradsko pozorište
Iz predstave "Prodavnica igračaka", Foto: Gradsko pozorište, Gradsko pozorište

Svjetski dan lutkarstva - 21. mart, biće obilježen sjutra u podgoričkom Gradskom pozorištu.

Tim povodom, u salama Kulturno-informativnog centra "Budo Tomović", ansambl će izvesti tri predstave.

Na sceni Dodesta, u 10 sati, biće igran komad "Prodavnica igračaka" (6+) u režiji Jaroslava Antonjuka, potom u Velikoj sali KIC-a od 12 časova "Ružno pače" (6+) takođe u režiji Antonjuka i u 14 sati u Dodestu "Čarobni kamen" (3+) Davora Dragojevića.

Sva izvođenja su već rasprodata, a u pomenutim predstavama uživaće učenici osnovnih škola "Njegoš" Spuž, "Savo Kažić" Barutana, "Štampar Makarije' i "Marko Miljanov", kao mališani iz vrtića "Naš svijet" Budva.

"U težnji da dodatno ukažemo na značaj lutkarske scene koja, između ostalog, ima i neprocjenjivu ulogu u upoznavanju najmlađih sa svijetom teatra, ove godine posebno slavimo lutkarstvo kao umjetničku formu, jer se ovaj važan segment pozorišne umjetnosti u Crnoj Gori još nedovoljno istražuje", poručuju iz Gradskog.

Svjetski dan lutkarstva obilježava se na pozornicama širom svijeta uz čitanje poruke koju prosljeđuje UNIMA - Međunarodna mreža za razvoj lutkarstva (Union International de la Marionette). Poruku, koju je ove godine za praznik lutkarske umjetnosti napisao predsjednik svjetske UNIMA-e Dadi D. Pudumjee, pred početak predstava pročitaće glumica Ivona Čović-Jaćimović.

UNIMA ove godine bilježi 90. godina postojanja i najstarija je međunarodna teatarska organizacija u svijetu. Prisutna je u više od 90 zemalja, i predstavlja platformu za razmjenu i dijeljenje informacija između ljudi koji se bave lutkarstvom i onih koji su strastveni u vezi s ovom umjetničkom formom.

"U 90. godini postojanja UNIMA-e, naša predanost mora biti okrenuta novim i budućim generacijama mladih lutkara - kako tradicionalnih, tako i modernih - koji stvaraju najljepšu srž mašte, kreativnosti i komentara. Ako mogu tako reći, stojimo na mostu s prtljagom prethodnih generacija, ponovno otkrivamo sebe i gledamo u svijetlu i pozitivnu budućnost. Danas živimo u doba tehnologije i promjena koje lutkarstvu, ali i UNIMA-i donose velike mogućnosti - angažovati se oko nove publike, koristiti lutke na način koji će živopisnije ispričati priče, stvoriti i osmisliti nove modele distribucije i platforme za prikaz našeg rada", prepoznao je Pudumjee kao jedan od ciljeva lutkarstva u budućnosti.

U svom govoru je Pudumjee postavio i pitanje koje vjerovatno mnogima pada na pamet kada se lutkarsko pozorište spomene...

"Šta nas to toliko privlači ovoj formi, kojoj i sami dajemo život? Je li to ono beživotno što oživljava, i na taj način govori hiljadu riječi, na način na koji nijedan glumac ne bi mogao, ili ne bi mogao imati dopuštenje da to učini? Ili je to da sebe vidimo kao tvorce koji manipulišu svojim podanicima? Šta god da je slučaj, lutke širom svijeta izražavaju, igraju, bore se, vole i povezuju naše brojne uspomene prošlosti s našom sadašnjošću. Podučavamo novu generaciju da se moramo držati naših prošlih vrijednosti i tradicija, dok smo nepokolebljivo otvoreni za nove ideje", napisao je on u pismu koje će sjutra biti pročitano.

"Proslavimo, dakle, tu ljubav ne samo za lutkarsku umjetnost, nego prije svega za pokušaj razumijevanja razlika koje postoje između naroda i kultura, koje treba približiti i izbrisati, ovakvom vrstom proslave kao što je ova danas. Ova organizacija i oblik umjetnosti omogućavaju nam promovisanje najplemenitijih ljudskih vrijednosti kao što su mir i međusobno razumijevanje među ljudima, bez obzira na njihovo porijeklo, politička ili vjerska uvjerenja i razlike u kulturi, u skladu s poštovanjem temeljnih ljudskih prava kako je definišemo opštom deklaracijom o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija", poručio je i zaključio Podumjee.

Predstave koje razotkrivaju prave vrijednosti

Višestruko nagrađivana predstava "Prodavnica igračaka" najmlađoj publici razotkriva važnu istinu da materijalne stvari ne donose sreću, te da u životu veću vrijednost imaju ljubav, prijateljstvo, osjećanja i brižnost. Komad govori o vječitoj razapetosti između 'biti i imati', o potrazi za iskušenjima, glamurom i sjajem. To je i priča o snazi prijateljstva, o hrabrosti, posvećenosti i vještini donošenja mudrih odluka, ali i o odgovornosti za sopstvena djela, ističu iz pozorišta. Igraju: Katarina Krek, Goran Slavić, Branka Femić, Branko Ilić i Pavle Ilić.

"Ružno pače" jedna je od najlјepših priča književnosti za dјecu, koju je napisao H. K. Andersen, a autor nove književne verzije Igor Bojović na poetsko-duhovit način pokreće temu različitosti, netolerancije, potrebe za prihvatanjem, ali sa nadom koju nosi ova priču da ljepota leži u srcu i ljudskoj osjetljivosti. Igraju: Branko Ilić, Katarina Krek, Dijana Dragojević, Pavle Ilić/Goran Slavić i Dejan Đonović.

"Čarobni kamen" Davora Dragojevića takođe je namijenjen mališanima starijim od tri godine. Riječ je bajci o svevremenim ljudskim vrijednostima. Priča se događa u brdima crnogorskim i govori o jednoj od najvećih ljudskih vrijednosti - prijateljstvu, opisuju iz pozorišta. Igraju: Dejan Đonović, Sejfo Seferović, Dijana Dragojević/Branka Femić, Katarina Krek i Slaviša Grubiša.

Bonus video: