Marina Abramović u 6.23 ujutro počela da "čisti" svoju karijeru

Velika retrospektivna izložba “Čistač” svečano se otvara danas u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu i traje do 20. januara 2020. godine
3192 pregleda 4 komentar(a)
Marina Abramović, Foto: Facebook
Marina Abramović, Foto: Facebook

Marina Abramović danas je u Beogradu, kada će u Muzeju savremene umetnosti biti otvorena njena retrospektivna izložba “Čistač”.

Konferencija za novinare upriličena je u 6.23h u skladu sa konceptom izložbe “Čistač”, gdje umjetnica simbolično u zoru “čisti” svoju umjetničku karijeru i arhivu svojih najboljih radova.

Umjetnici na konerenciji pridružili su se i kustos MSUB Dejan Sretenović, zaslužan za kocept izložbe Čistač u Beogradu kao i Jerko Denegri, saradnik na Beogradskoj fazi izložbe i domaćin kuće v.d. direktora Slobodan Nakarada.

Velika retrospektivna izložba “Čistač” svečano se otvara danas u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu i traje do 20. januara 2020. godine.

Izložba hronološki prati sve faze kompleksne pedesetogodišnje karijere Marine Abramović - od ranih slikarskih i konceptualnih radova, preko solo performansa i zajedničkog rada sa Ulajem, do kultnih radova iz samostalne karijere Abramovićeve. Retrospektivna izložba „Čistač“, a ima prije svega edukativni karakter, publika će moći da pogleda više od 120 radova (slike, crteži, objekti, fotografije, audio i video radovi, filmovi, scenografije, reperformansi i arhivska građa), antologijska djela umjetnosti performansa (serija Ritam, Lips of Thomas, Relacioni radovi, Prelazak preko noćnog mora), kao i djela koja su obiljeležila njen recentni opus (Balkanski barok, Sedam lakih komada, Umjetnik je prisutan).

Izložbu „Čistač“ organizuje Muzej savremene umetnosti u Beogradu, uz podršku Vlade Republike Srbije, dok je producent izložbe Moderni muzej (Stokholm), u saradnji sa Luizijana muzejom moderne umjetnosti (Humlebek) i Bundeskunsthale (Bon).

Bonus video: