Marinović i Mišeljić podnijeli ostavke pred početak Montenegro Film Festivala

Marija Perović tvrdi da “program nije skraćen, jer su uvedeni noćni termini i više filmova u glavnom programu, ponoćnoj selekciji,..."
2048 pregleda 0 komentar(a)
Kanli kula, Foto: Slavica Kosić
Kanli kula, Foto: Slavica Kosić

33. Filmski Festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival (FFHN - MFF) koji će biti otvoren 1. avgusta premijerom filma "Grudi" rediteljke Marije Perović, ove godine obilježile su ostavke.

Ostavke su podnijeli selektor dugometražnog filma reditelj Ivan Marinović, seletor dokumentarnog filma Vladimir Perović i programska direktorica Festivala Jelena Mišeljić.

“Razlozi za ostavke su lične prirode, jedan je uspješna priprema drugog dugometražnog igranog filma”, tvrdi predsjednica Savjeta Festivala FFHN-MFF rediteljka Marija Perović.

Selektor ovogodišnjeg programa dugometražnog filma je reditelj Ivan Bakrač, široj javnosti manje poznati stvaralac.

“Predlog Ivana Bakrača za ovogodišnjeg selektora nemetnuo se zbog želje da za festival budu odgovorni profesionalci iz Crne Gore, njegovo selektorsko iskustvo na drugim festivalima, kontakti koje posjeduje zbog uspješnog rada i nagrada za svoje kratke filmove i ozbiljnih evropskih nagrada i radionica koje je prošao radeći na svom prvom dugometražnom igranom filmu, sada u fazi postprodukcije. Savjet je odlučio da to i dalje budu mladi ljudi sa međunarodnom prepoznatljivošću, i Ivan Bakrač može uspjesno da nastavi putanju koju je počeo da formira još Srdan Golubović, pa Ivan Marinović”, navodi Perović.

Programska direktorica Festivala Jelena Mišeljić podnijela je, takođe, ostavku, pa se spekulište da će ta funkcija biti ukinuta. Perović nije konkretno odgovorila, osim da će Savjet i dalje “insistirati na funkciji programskog direktora“.

“Festival će nastaviti da se kreće u smjernicama koje su postavili Jelena Mišeljić i Ivan Marinović, a to je raznolikost programskih sadržaja, festivalski pobjednici ,Dvorana Park kao novi dnevni bioskop, taj plot i reprizni termini filmova su pokazali odličan rezultat, program od Kanskih i Berlinskih pobjednika do afirmacije regionalne i crnogorske kinematografije”, kaže Perović.

“Pretprošle godine festival je imao pet selekcija, nekada četiri, ove godine tri… Neparan broj je sasvim dobar za buket fimova koji ovaj festival na neki način daruje filmofilima, a u budućnosti se nadamo sve više i profesionalcima za sada posebnu brigu vodi o budućim i mladim”, navodi Perović. Ona ipak tvrdi da “program nije skraćen, jer su uvedeni noćni termini i više filmova u glavnom programu, ponoćnoj selekciji, …da selekcija evropskog filma ima nikada veći broj filmova".

Perović je istakla da je Festival dobio EFFE label, ( Europe for Festivals, Festivals for Europe), kao evropsku oznaku za kvalitet festiva, za 2019-2020 godinu.

Bez dokumentarnog filma

Ove godine na Festivalu neće biti dokumentarnog filma jer je Vladimir Perovi, kako je kazao, “bio prisiljen da da ostavku”. “Ja sam 12. juna dobio obavještenje da “usljed finansijskih nemogućnosti i kratkog roka, u ovoj godini nećemo realizovati neke selekcije (ni dokumentarnog filma) tokom trajanja festivala”. Kratak rok nije nešto izvan nas, stvoren je time što se Savjet, Ministarstvo i Opština sjete festivala onda kad pola organizacije treba da je gotovo”, kazao je Vladimir Perović.

“U Crnoj Gori postoji festival dugometražnog igranog filma, a i u Herceg Novom će se u novembru organizovati revija dokumentarnog filma”, kzala je Marija Perović. Ona tvrdi da je Herecg Novi bio profilisan i sada se profiliše kao festival dugometražnog igranog filma i studnetskog filma da bi skrenuo pažnju na autore koji dolaze

“FFHN je manifestacija od nacionalnog značaja, njen osnivač je država, a Beldocs je privatni festival. Mi smo na FFHN njegovali kratkometražni dokumentarac, a Beldocs se, uz rijetke izuzetke, bavi dugometražnim i srednjemetražnim”, naveo je Vladimir Perović.

Bonus video: