Na Kanli kuli otvoren 33 Filmski festival Herceg Novi - Montenegro Film Festival

"Filmski festival u Herceg Novom slovi za jednu od najznačajnijih manifestacija ove vrste u regionu”, kazao je sinoć na otvaranju filmske smotre ministar kulture Aleksandar Bogdanović
854 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja festivala, Foto: Filmski festival Herceg Novi - Montenegro Film Festival
Sa otvaranja festivala, Foto: Filmski festival Herceg Novi - Montenegro Film Festival

Mira Banjac, jedna iz plejade legendarnih jugoslovenskih glumica, sinoć je pred punim gledalištem Kanli kule otvorila 33 Filmski festival Herceg Novi - Montenegro Film Festival (FFHN-MFF). Ona je pozvala na scenu sve žene koje su učestvovale u stavranju sinoć prikazanih filmova.

“Ovaj grad je zaslužio svoj festival i festival je zaslužio svoj grad. Festivali traju a mi opstajemo. Pitaju se da li nam trebaju festivali? Da, nasušno nam trebaju! Javljaju se neke mlade generacije koje već dugo drže filmsku kulturu neka nova promišljanja o kulturi uopšte i o filmskoj umetnosti, neke nove estetike, a naša je referenca dovde. Festivali traju, a mi opstajemo”, poručila je Mira Banjac.

"Filmski festival u Herceg Novom slovi za jednu od najznačajnijih manifestacija ove vrste u regionu”, kazao je sinoć na otvaranju filmske smotre ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

“Okosnicu ovogodišnjeg takmičarskog programa Filmskog festivala u Herceg Novom čine najnovija ostvarenja crnogorske kinematografije i filmovi iz regiona koje je produkciono podržala naša država, što govori o pozitivnim pomacima u filmskoj industriji u našoj zemlji I region, kazao je Bogdanović ističući da su neki od tih filmova, realizovanih uz inicijanu podršku Ministarstva kulture, između dva izdanja zabilježila značajne uspjehe i u inostranstvu.

“Poseban optimizam budi podatak da ćemo na ovogodišnjem izdanju festivala imati priliku da vidimo četiri filmska ostvarenja sa većinskim učešćem crnogorske produkcije. Sve to govori o pozitivnim kretanjima u našoj kinematografiji na čijoj revitalizaciji ovaj resor sa posebnom pažnjom radi u poslednjoj deceniji stavljajući je u red djelatnosti koja predstavlja djedan od prioriteta razvoja crnogorske kulture”, kazao je Bogdanović.

“Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival više od tri decenije promoviše regionalnu i svjetsku kinematografiju, autore i autorke koji svojim umijećem, talentom i hrabrošću kroz umjetnički iskaz ukazuju na ono što je problematično i jasno vidljivo, ali i ono što je sakriveno od nas, ničijom krivicom, do naše sopstvene.Zato mi je posebna čast što večeras, na otvaranju 33. izdanja festivala imamo svjetske premijere dva crnogorska filma. To pokazuje da razvoj kinematografije u Crnoj Gori ima podršku, ali i da hercegnovski festival filma ostaje najznačajnije mjesto promocije i afirmacije naših stvaralaca”, kazao je predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić . On je poručio da je “uvjeren sam da će i u godinama koje slijede hercegnovski festival filma ostati smotra koja cijeni i promoviše evropsku i svjetsku kinematografiju, a u isto vrijeme predstavlja oslonac, inspiraciju i podsticaj stvaraocima iz Crne Gore”.

Uslijedile su dvije svjetske premijere filmova GRUDI Marije Perović koji je prikazan izvan konkurencije i "Dohvati nebo" Dake Darića koji je započeo takmičarsku selekciju dugometražnog igranog filma.

Miri Banjac nagrada za doprinos Festivalu

Sinoć je na Kanli Kuli poslovni sekretar FFHN MFF Zoran Živković predao Miri Banjac nagradu za doprinos Festivalu “Milan Žmukić”.

„Časna nagrada jednog časnog čoveka koji je stub ovog festivala – Milana Žmukića. Zato, ova nagrada zaslužuje da joj čuvamo čast i dostojanstvo i ja se nadam da će tako i biti”, kazala je glumica primajući nagradu.

Galerija

Bonus video: