Šehović dobitnicama „Oktoiha“: Heroji našeg doba, imaće po čemu da vas pamte

Ministar prosvjete Damir Šehović uručio je danas u Vili Gorica, nagradu Oktoih za 2019. godinu, nastavnicama biologije Desanki Malidžan i Sanji Ognjanović u Osnovnoj školi „Radojica Perović“ i Gimnaziji „Slobodan Škerović“ u Podgorici
1166 pregleda 0 komentar(a)
Sa dodjele nagrada, Foto: Gov.me
Sa dodjele nagrada, Foto: Gov.me
Ažurirano: 17.01.2020. 13:45h

Dobitnice nagrade Oktoih podsticaj su za sve prosvjetne radnike i najbolji uzor mladim ljudima, poručeno je na svečanoj dodjeli tog državnog priznanja.

Ministar prosvjete Damir Šehović uručio je danas u Vili Gorica, nagradu Oktoih za 2019. godinu, nastavnicama biologije Desanki Malidžan i Sanji Ognjanović u Osnovnoj školi „Radojica Perović“ i Gimnaziji „Slobodan Škerović“ u Podgorici.

Šehović je kazao da su 133 pojedinca i 67 ustanova do sad dobili Oktoih nagradu, koja je ustanovljena prije 50 godina.

Prema njegovim riječima, dobitnice su prepoznale značaj svog poziva i odlučile da ono jedino vrijedno što čovjek ima, misao i ideju prenesu na druge

“Vi, nastavnici, ste spona između prošlog i budućeg. Preplet među različitostima. Most među razdvojenima. Veza među rastavljenima. Vi mlade učite gradivu, ali ništa manje ni otvorenosti, toleranciji, poštovanju i objektivnosti. Vi im dajete mir mudrog uma koji će Crnoj Gori donijeti stabilnost, i nemir tragajućeg duha koji će joj donijeti napredak. Heroji našeg doba, imaće po čemu da vas pamte”, poručio je ministar prosvjete dr Damir Šehović na današnjoj dodjeli “Oktoih” nagrada.

Kako je istakao, prosvjeta ne nosi slučajno baš to ime, jer se prosvetiteljstvo naziva dobom razuma i vremenom kada su intelektualne snage preuzele vođstvo u borbi za obrazovanjem.

Prosvjetitelji, kako je naveo, moraju učiti djecu da vide „čitavog“ čovjeka i da usvoje njegove ljepote, da prepoznaju loše, ali vide dobro u njemu, jer se tim otvara beskonačan potencijal susreta i saradnje.

„Momenti, poput današnjeg, nemaju težinu ako nijesu podržani svakodnevnim konkretnim aktivnostima, koje predstavljaju skroman ali i važan doprinos ove generacije i unapređenju školstva“, kazao je Šehović.

Te aktivnosti se, kako je naveo, mogu sumirati u besplatnom studijama, dualnom obrazovanju, najznačajnijim invensticionim zamahom u obrazovnoj infrastrukturi u poslednjih nekoliko godina, ali i povećanjem zarada na svim nivoima obrazovanja i izdavanjima za stambena pitanja prosvjetnih radnika.

„Samo na taj način će se stvoriti harmoničan sistem u kome se pojedinačna uloga zna, svaka odluka poštuje a različitosti slave, a onda će takav ssitem dati prostora, da se u svojoj vanvremenskoj profesiji ostvarite i time svoje i postignuće svojih đaka učinite velikim“, zaključio je Šehović.

Predsjednica Žirija, Zoja Bojanić Lalović, kazala je da su dobitnice ovogodišnje nagrade svojim radom učinile da se ustanove u kojima rade ponose njihovim rezultatima, a svaka na svoj način, učinile su puno za obrazovanje, učenike i države.

„Prosvjetni radnici, kao što su Malidžan i Ognjanović, doprinose prosperitetu Crne Gore i najbolji su uzor mladim ljudima koji tek kreću kao ostvarenju svojih snova“, rekla je Bojanić Lalović.

Žiri je, kako je navela, uvjerenja da će nagrađene profesorice svojim radom biti podsticaj za sve prosvjetne radnike.

„Savremeno postojanje donosi mnogo izazova za školu i nastavnike i zato je važno da među mladima razvijamo svijest da je jedino znanje neprolazno“, zaključilala Bojanić Lalović.

Ognjanović, koja se obratila u ime dobitnica, rekla je da su ponosni na uspjehe bivših i sadašnjih učenika, i dodala da su isto tako zahvalni roditeljima sa kojima imaju izuzetnu saradnju.

„Posebnost naše profesije je što svakodnevno možemo da učestvujemo u edukaciji mladih ljudi. Svaki svestran i obrazovan čovjek je sjutra mogući izumitelj za dobrobit razvoja naše Crne Gore", poručila je Ognajnović.

Bonus video: