Nalazim se u velikom nepoznatom prostoru

Mladi crnogorski akademski grafičar i slikar Aleksandar Radević predstaviće se podgoričkoj publici izložbom “Sinergija i priče” koja će biti otvorena sjutra veče u klubu Art garaža/Sketch
1565 pregleda 0 komentar(a)
Rad “Šapat lefenog krša”, Foto: Privatna arhiva
Rad “Šapat lefenog krša”, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 29.11.2019. 15:31h

Izložba novijih radova akademskog grafičara i slikara Aleksandra Radevića pod nazivom „Sinergija i priče“ biće otvorena u sjutra u Podgorici, u 20.30 časova, u klubu Art garaža/Sketch. Postavku mladog crnogorskog umjetnika čini 15 radova nastalih tokom prošle i ove godine, a koje je radio u tehnici ulje na platnu i kombinovanim grafičkim i crtačkim tehnikama. Izložbu će otvoriti istoričarka umjetnosti Andrea Bošković.

S obzirom da se sa novim radovima, makar onima koji daju naznaku šta se od postavke može očekivati, primjećuje da se Radević udaljava od svog prethodnog stila izražavanja, a naziru se i drugačiji motivi, on “Vijestima” priznaje da je želio da se oproba i u novom “ambijentu”, a otkriva i šta ga je posebno inspirisalo.

“Uglavnom, motiv je bio da se krene korak dalje od portreta, lutanje, da probam da predstavim dio ambijenta u kojem mi duša luta kad sjedim u tišini. Pošto sam na prethodnim radovima predstavljao portret moje duše, sada želim da otkrijem dio ostalog svijeta. Izložba će da bude kombinacija prethodnog rada i ovog na čemu trenutno radim, što sam i pomenuo, ali vrlo kratko iz oba svijeta, da novim radovima zaintrigiram publiku, a starim da pokušam objasniti hronologiju mog stvaralaštva i u kom smjeru se kreće moja ideacija. Sada je portret sveobuhvatan i u radovima ga nalazim i prikazujem na neočekivanim mjestima i načinima kojima se nisam usuđivao ranije da se koristim. Radi se o tehnikama ulje i akril na platnu srednjeg i velikog formata. Trenutno se nalazim u jednom velikom nepoznatom prostoru što se tiče stvaralaštva, a to se najbolje vidi na radu koji prvi put izlažem: ‘Isihazam: mikro pustinja’”, objašnjava Radević u razgovoru za “Vijesti”.

Na pitanje da li ima cilj koji ga vodi i zna li kuda će ga novo poglavlje u njegovom stvaralaštvu odvesti on odgovara da će to biti poznato tek na kraju puta kojim je krenuo.

“Sve ovo nepoznato mi je neodoljivo, inspirativno i interesantno... Tek na kraju ovog perioda ću tačno znati šta će ispasti iz sveg ovog lutanja”, iskreno kaže on.

U muzičkom dijelu programa, u okviru izložbe, nastupiće Mirko Galušić i Isidor Gajević, u 21.30 časova, a na repertoaru će se naći obrade stranih i ex-yu hitova. Izložba će biti otvorena do sredine decembra.

Radević je rođen u Podgorici 1990. godine, gdje je završio srednju stručnu školu „Sergije Stanić“, a nakon toga je upisao Fakultet likovnih umjetnosti. Osnovne i specijalističke studije završio je 2013. godine, a diplomirao je na temi “Maska” 2015. u klasi Anke Burić na predmetu „Eksperimentalna grafika“.

Bitna je publika i atmosfera koja nije stegnuta

Raniji Radevićevi radovi
Raniji Radevićevi radovi(Foto: Privatna arhiva)

S obzirom na to da Aleksandar Radević pripada mlađoj generaciji crnogorske umjetničke scene, a da ima iskustvo izlaganja i u galerijskim prostorima i u manje formalnim mjestima, alternativnim “art-galerijskim” prostorima, “Vijesti” je zanimalo šta je njemu bliže i smatra li da će se umjetnost polako izmjestiti iz strogih okvira galerija.

“Ja lično ne postavljam pitanje galerija ili alternativni prostor, bitna mi je publika i atmosfera koja nije stegnuta i zgrčena, odnosno atmosfera gdje ne lebdi u vazduhu ‘treba da se vidi da sam došao da podržim kulturu’, već “ok, tu sam, ‘ajd’ da popijem pivo i vidim šta ovaj tip radi, možda upoznam neku interesantnu osobu, a možda upoznam i neki interesantan dio sebe kroz ove radove’.

Uz poštovanje kolegama i galerijskom stilu, naravno, ne mislim ništa loše ili kritički, već jednostavno, moja filozofija je vrlo jednostavna i usmjerena na gledaoca, a ne na prostor”, kazao je Radević.

Art garaža je nedavno otvoren klub u sklopu kafe-bara „Sketch“, galerijskog je karaktera i namijenjen za održavanje kulturno-umjetničkih dešavanja. Do sada je bio domaćin poetskih večeri, više izložbi, filmskih projekcija, rokenrol razgovora i sličnih dešavanja.

Bonus video: