Nedjelja u znaku „Lovćen filma“

Povodom 70 godina “Lovćen filma” u Nikšićkom pozorištu biće prikazano više filmskih ostvarenja
237 pregleda 0 komentar(a)
Sa obilježavanja Lovćen filma u Podgorici, Foto: Jelena Kontić
Sa obilježavanja Lovćen filma u Podgorici, Foto: Jelena Kontić

Povodom obilježavanja 70 godina “Lovćen filma” u Nikšićkom pozorištu ove sedmice biće prikazano više filmskih ostvarenja, a u organizaciji Crnogorske kinoteke i JU Nikšićko pozorište, u sklopu Nikšićke kulturne scene 2019.

Čast da otvori nedjelju filma pripala je ostvarenju iz 1955. godine, “Laži car Šćepan Mali”, reditelja Velimira Stojanovića, dok glumačku ekipu čine Rade Marković, Radomir Plaović, Ljuba Tadić, Viktor Starčić. Riječ je o prvom crnogorskom profesionalnom dugometražnom filmu i prvom istorijskom filmu u jugoslovenskoj poslijeratnoj produkciji.

Večeras je na repertoaru još jedan Stojanović film, “Zle pare” iz 1956. godine, a uloge su tumačili Karlo Bulić, Dubravka Gall, Antun Nalis, Vaso Perišić, Ljuba Tadić, Nikola Vujanović.

Sjutra veče biće prikazan film koji je snimljen 1959. godine u italijansko-francusko-jugoslovenskoj koprodukciji. Riječ je o filmu Gila Pontecorva “Kapo”, a glavne uloge tumačili su Suzan Strasberg, Loren Terzief i Emanuela Riva.

Nedjelju posvećenu “Lovćen filmu” zatvara kultno ostvarenje iz 1978. godine, “Lovac na jelene” u režiji Majkla Čimina, u kome glume Robert de Niro, Džon Kazale, Džon Sevidž, Kristofer Voken, Meril Strip. Riječ je o antiratnom filmu koji je osvojio pet Oskara i bio nominiran za još četiri. On će biti prikazan u petak veče.

Svi filmovi počinju u 20 časova, a ulaz je slobodan.

Bonus video: