Neuhvatljiva spona između knjiga i života

Stranice ove knjige otkrivaju neočekivano finale Safonove sage koju je otpočeo u „Sjenci vjetra“, a koja u ovom djelu dostiže neočekivani intenzitet i dubinu
304 pregleda 0 komentar(a)
Karlos Ruiz Safon, Foto: The Independent
Karlos Ruiz Safon, Foto: The Independent
Ažurirano: 30.03.2019. 16:05h

Knjige „Lavirint duhova I“ i „Lavirint duhova II“ zaokružuju veličanstven ciklus tetralogije o Groblju izgubljenih knjiga, kojem pripadaju i „Sjenka vjetra“, „Igra anđela“ i „Zatočenik Nebesa“. U fascinantnoj kulminaciji jedne od najvoljenijih pripovijesti savremene svjetske književnosti, veliki mag pisane riječi Karlos Ruis Safon rasvjetljava čitaocu sve one tajne koje su ga intrigirale dok je uživao u fantazmagoričnoj literarnoj mreži satkanoj u prethodna tri romanai koje su od Safonove proze stvorile jednu od najuzbudljivijih avantura savremene knjževnosti. Ove knjige objavila je podgorička „Nova knjiga“ u prevodu Duške Radivojević.

Prvi dio „Lavirinta duhova“ odvija se u Barseloni 1938. godine. Jednog martovskog sumraka, pošto je bio odsutan više od godinu dana, Fermin Romero de Tores vraća se u Barselonu. Građanski rat je u jeku i za njega je izuzetno opasno da bude u gradu, ali on po svaku cijenu želi da ispuni obećanje koje je dao svom preminulom prijatelju i da posjeti njegovu porodicu. Baš kad stigne do njih, počinje stravično bombardovanje Barselone, i Fermin iz ruševine stana uspijeva da izvuče živu samo prijateljevu osmogodišnju ćerku Alisu. Nedugo potom, na grad pada nov talas bombi i Alisi se gubi svaki trag. Fermin očajnički pokušava da je nađe, ali njegovi napori ostaju uzaludni.

Potom u Barseloni, dvije decenije kasnije, Maurisio Valjs, ministar nacionalnog obrazovanja, na vrhuncu je moći. On je najistaknutija figura kulturne scene Španije, ideolog takozvanog intelektualnog preporoda zemlje i jedan od najcijenjenijih književnih stvaralaca novog doba. Iza blještave figure nacionalnog heroja, međutim, nalazi se čovjek progonjen demonima prošlosti, zabrinut za sopstveni život. U misteriju ministrovog života upliće se i djevojčica iz Ferminove prošlosti, koja je nestala u tragičnom događaju iz Građanskog rata - Alisa.

U drugom dijelu „Lavirinta duhova“ Alisa Gris i inspektor Vargas istražuju misteriju nestanka ministra Maurisija Valjsa. Međutim, u trenutku kad nailaze na prve ozbiljnije tragove, iz centrale ih iznenađuju vijesti: rad na istrazi se obustavlja jer je tim istražitelja koji je paralelno radio na slučaju uspio da poveže sve konce i da ga riješi. Rješenje djeluje logično i potkrepljeno odgovarajućim dokazima. Alisin mentor Leandro ispunjava obećanje koje joj je dao: nakon ovog slučaja je slobodna, može nastaviti život kako sama želi, bez daljih obaveza prema službi za koju je radila tolike godine i prema kojoj je osjećala prezir i gađenje. Alisa, međutim, zna da je rješenje slučaja samo dimna zavjesa, samo dokaz da je misterija na kojoj su radili mnogo veća i opasnija nego što je isprva izgledala. Ona i Vargas još jednom preispituju mogućnosti pred sobom: da zaborave na sve i da se, svako na svoj način, posvete životu mirnijem i ljepšem od onog koji su dotad imali, ili da na svoju ruku nastave istragu, potpuno svjesni da ih tama može progutati isto onako kako je progutala i mnoge druge ljude povezane s jezivim događajima koje su ispitivali.

Safonov „Lavirint duhova“ je napeta priča o strasti, intrigama i podvizima. Stranice ove knjige otkrivaju neočekivano finale Safonove sage koju je otpočeo u „Sjenci vjetra“. A koja u ovom djelu dostiže neočekivani intenzitet i dubinu, a u isto vrijeme predstavlja i veličanstveni izraz poštovanja koji Karlos Ruis Safon ukazuje svijetu knjiga, umjetnosti i pripovijedanja, onoj magičnoj sponi koja povezuje život i literaturu.

Karlos Ruis Safon, španski autor, rođen je u Barseloni 1964. Karijeru je započeo pišući knjige za omladinu (Trilogija Magle - „Princ magle“, „Ponoćna palata“ i „Septembarska svijetla“) i za taj rad je dobio brojne nagrade i priznanja. Od 1994. do 2006. živio je u Los Anđelesu i, uporedo sa pisanjem knjiga, radio na pisanju scenarija u Holivudu. Od 2006. ponovo živi u Barseloni. Svoj prvi roman za odrasle, „Sjenku vjetra“, napisao je 2001, i ovo djelo dobilo je brojna međunarodna priznanja i pohvale od kritičara širom svijeta i postalo jedan od najčitanijih romana španske i evropske književnosti u posljednjih nekoliko decenija. Nakon pauze od sedam godina, Safon je objavio drugi naslov koji pripada ciklusu o misterijama Barselone i Groblju zaboravljenih knjiga - „Igru anđela“. Treći dio ovog serijala je „Zatočenik nebesa“, a završnicu čini „Lavirint duhova“. Safon je autor i romana „Marina“.

Bonus video: