“Nevjerojatan događaj” odigran u Baru po kiši, glumci nagrađeni ovacijama

"Nevjerojatan događaj“ je jedna od ukupno deset predstava koje će u sklopu takmičarske selekcije ovogodišnjeg pozorišnog programa Barskog ljetopisa ocjenjivati žiri
1189 pregleda 0 komentar(a)
Detelić i Matković poslije projekcije, Foto: Radomir Petrić
Detelić i Matković poslije projekcije, Foto: Radomir Petrić

Ni pljusak ni grmljavina nisu omeli izvođenje pozorišnog komada "Nevjerojatan događaj" zagrebačkog Exit teatra na sceni u Starom gradu.

Motivisana publika i četvoro sjajnih glumaca iz Zagreba nisu poklekli pred kišom, stoički su, svako na svojoj strani, izdržali posljednjih petnaestak minuta ove komedije koja se svojim "epilogom" već upisala u anale Ljetopisa.

Akteri ovog autorskog projekta u stilu savremene komedije dell’arte, ugledne i nagrađivane hrvatske rediteljke Ivice Boban, potom su tri puta vraćani na bis, a desio bi im se sigurno i četvrti da jedna od glumica nije zamolila "Nemojte više, mokri smo do gole kože”.

Tara Rosandić, Anja Matković, Erna Rudnički i Filip Detelić predstavili su na sceni više od 20 likova koje je dramaturški predložak smjestio u savremeni Zagreb - u dan kada su sve životinje iz Zoo vrta pobjegle na ulice.

Kako se nevrijeme sve više približavalo, burleska je sve više dobijala na intenzitetu, glumci na sceni su sve više pribjegavali improvizacijama, na koje su gledaoci reagovali, nagrađujući ih smijehom i aplauzima.

Nakon predstave, Detelić i Matković rekli su "Vijestima" da su se unaprijed pribojavali kako će publika prihvatiti tekst koji je izvođen kajkavskim narečjem, no, pokazalo se već nakon prve scene, taj strah je bio neopravdan.

"Mnogi su se mogli prepoznati u ovoj predstavi. Najsmješnije su upravo situacije u kojim se prepoznate, i nije da je ovo vrijeđanje publike, već su zapravo sve ovo životne situacije. A kad kažem publika, želim ih sve pohvaliti što su uprkos kiši ostali do kraja", rekao je Detelić koji je pobrao sve simpatije gledalaca.

Anja Matković je istakla da ova predstava “donosi lepezu emocija” i tako dopire do publike.

"Ima i tuge i smijeha, to su životne priče, i u momentu kada se nađu na sceni, likovi su svi u najkriznijoj situaciji i krenu pričati svoju priču iz koje proiziđu pravi životni problemi", navela je Matković.

Kuriozitet je da će ova predstava od večeras-od Korčule - biti igrana deset dana zaredom u deset hrvatskih gradova.

Inače, "Nevjerojatan događaj“ je jedna od ukupno deset predstava koje će u sklopu takmičarske selekcije ovogodišnjeg pozorišnog programa Barskog ljetopisa ocjenjivati žiri u sastavu dramaturškinja Dragana Tripković, reditelj Zoran Rakočević i Vesna Vujošević Labović, glumica.

Bonus video: