Nikšić. Novembarski repertoar u znaku Festivala glumca

Prema riječima Bulajića, selekcioni tim odlučio je da u takmičarskom dijelu programa bude prikazano pet predstava iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, dok će šesta predstava, „Gospodska krv“, koju je po tekstu Marka Kavaje, režirao Slobodan Marunović, biti izvedena na zatvaranju Festivala, u čast nagrađenih
522 pregleda 0 komentar(a)
Sa presa, Foto: Svetlana Mandić
Sa presa, Foto: Svetlana Mandić

Novembarski repertoar Nikšićke kulturne scene biće u znaku 16. Međunarodnog festivala glumca koji će se održati od 28.novembra do 3.decembra. Prema riječima Zorana Bulajića, direktora Nikšićkog pozorišta, organizatora pomenutog festivala, ova jedinstvena smotra glume u regionu biće svečano otvorena dodjelom nagrade „Veljko Mandić“ koja se dodjeljuje bijenalno za doprinos crnogorskoj pozorišnoj umjetnosti.

Prema riječima Bulajića, selekcioni tim odlučio je da u takmičarskom dijelu programa bude prikazano pet predstava iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, dok će šesta predstava, „Gospodska krv“, koju je po tekstu Marka Kavaje, režirao Slobodan Marunović, biti izvedena na zatvaranju Festivala, u čast nagrađenih.

„Biće ovo će biti jedno od boljih festivalskih izdanja ove pozorišne svetkovine. Fesstival će otvoriti mega hitovi. Na otvaranju je predstava ‘Kauboji’ teatra ‘Exit’ iz Zagreba koja ima preko 500 izvođenja, traje duže od deceniju, jedna je od nagrađivanijih predstava i prikazivanaje svuda po svijetu. Riječ je o predstavi kakvu nikšićka publika nije gledala i koja traje duže od tri i po sata. Festival će zatvoriti još jedan mega hit, ‘Ay, Carmela’ Sarajevskog ratnog teatra. Između su predstave novije produkcije”, kazao je Bulajić na konferenciji za novinare.

U takmičarskom dijelu biće izvedene još i predstave “Kozocid” Gradskog pozorišta iz Podgorice, “I svaki put kao da je prvi” Kruševačkog pozorišta i Art tema iz Beograda i “Smrt i djevojka” Crnogorskog narodnog pozorišta i “teatra.

“U takmičarskom dijelu imamo drame i monodrama, dok jenazatvaranju komedija iz naše produkcije”, kazao je direktor Nikšićkog pozorišta.

Bulajić je kazao da će i ljubitelji filmske umjetnosti tokom novembra imati priliku da uživaju u filmovima koji će biti prikazani povodom 70 godina „Lovćen filma“ („Lažni car“, „Kapo“ i „Zle pare), kao i ostvarenju iz 1978.godine „Lovac na jelene“, antiratnom filmu koji je osvojio pet Oskara a bio nominovan za još četiri.

Program nikšićke kulturne scene
Program(Foto: Svetlana Mandić)

Muzička škola „Dara Čokorilo“ obilježava 71.godinu rada pa će, prema riječima direktorice, Sanje Radulović, biti organizovana svečana akademija. Podsjetila je da je škola otvorena 15.novembra 1948.u prizemlju kuće Gardaševića i da su te godine bila upisana 44 učenika na dva smjera – klavir i violina.

“Ove godine je upisano 613 učenika i to 587 u osnovnoj školi na 11 obrazovnih programa, a ostali su u srednjoj školi gdje imamo devet obrazovnih programa”, kazala je Radulović.

Nikšićka Muzička škola je odavno prepoznata kao riznica talenata pa su prošle godine na državnom takmičenju osvojili po tri zlatne, srebrne i bronzane medalje, učestvovali su na 22 međunarodna takmičenja, a četiri profesorice i pet učenika iz srednje škole dobili su nagradu za kvalitet.

Nikšićka kulturna scena
Nikšićka kulturna scena(Foto: Svetlana Mandić)

“Na Svečanoj akademiji nastupiće profesori i učenici iz Srednje muzičke škole. Biće raznovrstan umjetnički program, a predstaviće se kako solisti, tako i orkestri”, kazala je direktorica Muzičke škole.

Kristina Radović je kazala da će tokom novembra biće organizovane i promocije knjiga, poetski i istorijski časovi, izložba posvećena Jaseru Arafatu, Kultopis, autorsko veče Borisa Jovanovića Kastela, multimedijalni program “Poezija-čelik-umjetnost”… Najmlađi će moći da odgledaju predstavu “Herkules”, autorski projekat Predraga Kolarevića.

Bonus video: