Nikšić: Promovisana knjiga “Autobiografski zapisi”

Blagoje Đukanović je kazao da knjiga treba da bude putokaz naslednicima da čuvaju i poštuju tradiciju
268 pregleda 0 komentar(a)
Sa promocije knjige "Autobigorafski zapisi", Foto: Svetlana Mandić
Sa promocije knjige "Autobigorafski zapisi", Foto: Svetlana Mandić

U Nikšiću je promovisana knjiga “Autobiografski zapisi” Dušana M. Martinovića, doktora metalurgije i magistra ekonomskih nauka. Knjiga, kako je kazao dr Radonja Minić predstavlja “ličnu kartu i krštenicu” preduzimljivog i energičnog entuzijaste i stvaraoca.

“Knjiga je ‘zidana’ na autentičnim izvorima i vjerodostojnim podacima, sa bogatim prilozima i preko 550 fotografija. Dušan ne nameće mišljenje već je objektivni hroničar koji slikovito prikazuje vrijeme, prošlo i sadašnje, ambijentalnu cjelinu i detalje iz okruženja u kojima je do sada stvarao i živio”, istakao je Minić.

“Autobiografski zapisi” su, prema njegovim riječima, pisani lakim stilom, pregledno i popularno, tako da je “sve jasno, razumljivo i blisko čitaocu”.

Blagoje Đukanović je kazao da knjiga treba da bude putokaz naslednicima da čuvaju i poštuju tradiciju.

“U knjizi posebno mjesto zauzima preko dvije hijade misli i poruka velikih mudraca, poznatih filozofa i pisaca, kao i narodnih poslovica i izreka. Vrijedna je zbirka oko 800 sakupljenih narodnih pjesama koja je ‘upijao’ još od dječačkih dana”, naglasio je Đukanović.

“Aurobiografski zapisi”, kako je kazao, su “neobični i ko god ih pročita neće ostati ravnodušan” a to “blago” od 640 stranica mora se sačuvati, poručio je.

Martinović ima zavidnu radnu i sportsku biografiju. Radio je u Željezari, Institutu crne metalurgije, cetinjskom ‘Obodu’, Centralnoj banci, imao veći broj inovacija i osvojenih novih tehnologija, citiran u prestižnim naučnim časopisima. Bio je aktivan sportista, prvak Crne Gore u džudoa, nosilac crnog pojasa peti dan, ali i sportski radnik, između ostalog i predsjednik džudo saveza Crne Gore.

Bonus video: