Od stvarnosti do metafizičkog doživljaja

Otvorena samostalna izložba tivatskog slikara Ljubomira Popadića
374 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja izložbe u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Sa otvaranja izložbe u Tivtu, Foto: Siniša Luković

“Ovo je Popadić, možete čuti u Srbiji, Americi, Švajcarskoj, svuda gdje putuju njegove slike, ali samo Tivćani imaju privilegiju da kažu ovo je Popadić, a da nijednu sliku nisu vidjeli“, rekao je novinar i publicista Dragan Mihović, bivši direktor Radio Beograda, otvarajući preksinoć u Zbirci pomorskog nasljeđa Porto Montenegra u Tivtu, izložbu slika tivatskog umjetnika Ljubana Popadića.

Akademski slikar i likovni pedagog Ljuban Popadić predstavio se domaćoj, ali i brojnoj publici iz inostranstva koja je došla da pogleda njegove najnovije radove, sa 23 velika ulja na platnu, većinom iz svoja dva recentna ciklusa “Boka” i “Molitva”, ali i sa slikama nešto starijeg datuma.

“Uglavnom su izložene slike svrstane u dvije teme - ‘Boka’ i ‘Molitva’ i prepoznaćete svakako i jednu i drugu, mada ja to nikad i ne razdvajam“, kazao je umjetnik, zahvaljujući se publici na posjeti i interesovanju.

Govoreći o Popadićevom slikarstvu, Mihović je istakao se prizori na njegovim platnima “kreću se od opipljive stvarnosti do metafizičkog doživljaja.”

“Da bi se ovako slikalo potrebno je da te obavija oreol nepripadanja ili duboko srodstvo sa vlastitom ‘ludosti’. Oronuli predmeti rastočeni zubom vremena, ruine u kojima se život ne može više obnoviti našli su sagovornika. I taj dijalog je toliko iskren da mnoge figure u kojima da tinja nešto zlatnog praha poručujuju ‘ne skidaj prašinu sa mene’. Popadić je lucidan i zna da se umjetnost mora misliti integralno i zato sve izgleda tako harmonično kao istina koja je očigledna i koja ne traži dokaze”, istakao je Mihović.

Ljubomir Ljuban Popadić, Akademiju likovnih umjetnosti završio je 1986. u Novom Sadu u klasi profesora Jovana Rakidžića. Do sada je imao dvadestak samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Njegove slike mogu se naći u brojnim privatnim kolekcijama i galerijama širom svijeta.

Bonus video: