Od virtuelne realnosti do veza crnogorske košulje

Predstavljeni proizvodi 11 autora koje je Ministarstvo kulture podržalo u okviru programa “Kreativna Crna Gora”
2402 pregleda 1 komentar(a)
Đukanović na otvaranju izložbe, Foto: Savo Prelević
Đukanović na otvaranju izložbe, Foto: Savo Prelević

Snežana Pupović i Bogdan Darmanović sa projektom “Šimpo”, “Ošvica” Marije Milošević, “Atelje Glass Design” projekat Nine Ilić, “Astal Design” Nikole Pejovića, “Hiron creative lab” koji predstavljaju Marija Vemić i David Delibašić, “Pasara Wooden Boat” odnosno radionica “PLAforma” Vitomira Vujovića, “Pametna klupa” Marije Bojović, “VR Montenegro” Igora Mitrić, “Žižo mural” Milene Živković, “Umjetnici koji su mijenjali Crmu Goru” Andrije Ćetkovića, “BPM (Beats per Montenegro)” Nikole Rajovića i “Earthquake Montenegro” Vuka Vukovića projekti su koje je podržalo Ministarstvo kulture Crne Gore u okviru programa “Kreativna Crna Gora”, a izložba tih proizvoda otvorena je preksinoć u Podgorici na platou iza budućeg Muzičkog centra Crne Gore.

“Šimpo” je grnčarska radionica u kojoj dvoje Podgoričana, Pupović i Darmanović, ručno izrađuju unikatne tanjire sa motivima Crne Gore, pretežno šipka, masline i smokve, a namijenjeni su turističkom i ugostiteljskom tržištu.

Sa otvaranja
Sa otvaranja(Foto: Savo Prelević)

Mlada Cetinjanka Marija Milošević dizajnirala je “Ošvicu” koja predstavlja žensku crnogorsku košulju i posebno pakovanje.

“Ženska crnogorska košulja je veoma elegantna i jednostavna, njenu posebnost čini specifična vrsta crnogorskog veza, čiji grafizam može biti polazište za vizuelni razvoj brenda. Zbog toga sam odlučila da glavni element mog dizajna bude stilizovani vez ‘Ošvica’, koji je osnovni motiv kompletnog razvoja vizuala”, kazala je ona jednom prilikom.

Sa otvaranja
Sa otvaranja(Foto: Savo Prelević)

“Atelje Glass Design” nudi različite proizvode od stakla, a njihova ciljna grupa su građevinski investitori koji pri planiranju projekata ostavljaju prostor za vitražne kompozicije, a tu su i galerije i srodni prostori.

“Astal design”, Nikšićanina Nikole Pejovića podrazumijeva kreiranje i proizvodnju namještaja koji ima posebnu i prepoznatljivu liniju, inspirisanu i tradicionalnim elementima iz prošlosti Crne Gore.

Vitomir Vujović, mladi inženjer brodogradnje, podržan je za svoju radionicu “PLAtforma” u sklopu koje nastavlja tradiciju gradeći nove barke.

Sa otvaranja
Sa otvaranja(Foto: Savo Prelević)

“’Hiron creative lab’ nastao je uzimajući u obzir da u Crnoj Gori ne postoji radionica odnosno livnica sličnog tipa koja bi mogla da centralizuje sve potrebe koje su se dosad završavale van granica naše države”, objasnila je Marija Vemić.

Pametne, odnosno solarne, klupe česte su svuda po svijetu, ali se ranije nikada nijesu proizvodile u Crnoj Gori. Sa takvom idejom podržana je Marija Bojović.

“U pitanju je originalno dizajnersko rješenje, bazirano na solarnim panelima, a klupa je u potpunosti prilagođena za proizvodnju i sklapanje u Crnoj Gori”, kazala je ona ranije.

Sa otvaranja
Sa otvaranja(Foto: Savo Prelević)

“’VR Montenegro’,koristeći savremene tehnologije virtuelne realnosti, nadograđjuje ‘location scouting’ u filmskoj industriji što će na narednim filmskim sajmovima i festivalima prezentaciju Crne Gore, kao filmske destinacije, dodatno obogatiti kroz virtuelne prikaze crnogorskih filmskih lokacija i pejzaža”, obrazloženje je za podršku projekta Igora Mitrića.

“Žižo mural” je prepoznat kao odličan upotrebni primjer tradicionalne umjetnosti jer autorka Milena Živković svojim radom ističe potrebu za nadogradnjom klasičnog umjetničkog slikarstva na primijenjeno, pa tako ulazi i u sferu uređenja prostora, primijetili su iz MKCG.

“Umjetnici koji su mijenjali Crnu Goru” je izdavački projekat koji u svom prvom izdanju obuhvata značajne umjetnike, a naredna će predstaviti i segmente iz istorije, počevši sa crnogorskim vojskovođama.

“Beats per Montenegro” je moderan muzički studio Nikole Rajovića prepoznat kao dobar kulturni izvozni proizvod.

Sa otvaranja
Sa otvaranja(Foto: Savo Prelević)

“Earthquake MNE” je projekat u okviru kojeg će autor dokumentarističkim pristupom i temeljnim istraživanjem ostaviti pisani i multimedijalni trag o zemljotresu 1979. godine.

Komisiju za dodjelu sredstava u okviru ovog projekta činili su: grafički dizajner Nikola Radonjić, grafički dizajner Zdravko Delibašić i producent doc.dr Edin Jašarović, navodi se u Odluci o sufinansiranju projekata kreativnih industrija, a zatim stoji i da je podijeljeno 50.000 eura na sljedeći način: “VR Montenegro” dobio je 10.260 eura, “BDM” (Hiron Creative Lab) 6.500, “Ošvica” i “Šimpo” po 5.000, “Umjetnici koji su mijenjali Crnu Goru” 4.200, “Pametna klupa” 4.000, Beats per Montenegro 3.540, “Astal” i “Glass Design” po 3.000 eura, “PLAtforma” 2.500, “Žižo mural” i “Eartquake MNE” po 1.500 eura.

Sa otvaranja
Sa otvaranja(Foto: Savo Prelević)

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović je naglasio da je Vlada ovaj program pokrenula sa ciljem da poveže umjetnost i preduzetništvo, a da slijedi i drugi konkurs, u okviru kojeg će biti podijeljen još veći budžet.

“Ponudili smo mladim autorima sredstva za opremu i prostorne kapacitete, odnosno mogućnosti za plasman proizvoda na tržištu. Uslov je bio da dobijemo dobre ideje - inovativne, ali i one koje proističu iz naše tradicije. Ideje koje će ujedno afirmisati i same autore i državu iz koje dolaze”, rekao je on.

Izložbu je otvorio predsjednik Crne Gore Milo Đukanović koji je poručio da “stvaranjem institucionalnih okvira i produkovanjem javnih politika u kreiranju crnogorskog kulturnog identiteta i autentičnog crnogorskog kulturnog proizvoda, stvaraoci i menadžeri u kulturi u državi uvijek imati saveznika i partnera”. Đukanović je iskoristio ovu priliku da bi probao VR (virtual reality) tehnologiju.

Tranzicija od sive ka zelenoj ekonomiji

Program “Kreativna Crna Gora” podržao je i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), čija je stalna predstavnica Danijela Gašparikova istakla da su kreativne industrije u Crnoj Gori nov sektor koji nudi niz razvojnih potencijala.

“I pored uspjeha tradicionalnih pristupa kulturnom nasljeđu koje Crna Gora primjenjuje u sektoru turizma, kreativna industrija otvara nove horizonte - pomaže efikasnom prelasku na inovativnu digitalnu ekonomiju i ostvarivanju prihoda, a istovremeno omogućava i tranziciju od sive ka zelenoj ekonomiji, primjenu eksperimenata i inovativnih rješenja za aktiviranje mladih na tržištu rada”, istakla je Gašparikova.

Bonus video: