Operska pjevačica Tamara Rađenović zrela za ozbiljne izazove

“Mi umjetnici nikada nismo potpuno zadovoljni i sad mi je još uvijek faza da ne želim da čujem svoje snimke. Međutim, moram da priznam da sam ove godine mnogo zrelija i prijala mi je scena u Karnegi Holu"
816 pregleda 0 komentar(a)
Publika voli dinamičnije kompozicijeTamara Rađenović i Đorđe Nešić - Foto: Fadi Kheir, Foto: Fadi Kheir
Publika voli dinamičnije kompozicijeTamara Rađenović i Đorđe Nešić - Foto: Fadi Kheir, Foto: Fadi Kheir

Mali broj muzičara iz Crne Gore može se pohvaliti time da su nastupili u poznatom njujorkom Karnegi holu, a mladoj operskoj pjevačici Tamari Rađenović to je pošlo za rukom čak dva puta. Ona je prva žena iz Crne Gore koja je imala priliku da nastupi u ovoj kulturnoj instituciji, a nakon prošlogodišnjeg uspješnog koncerta dobila je poziv da na istom mjestu pjeva i ove godine. Tako se Rađenovićeva može pohvaliti da je i proteklog vikenda imala još jedno uspješano predstavljanje tamošnjoj publici, a na klaviru ju je pratio pijanista Đorđe Nešić koji već duže vrijeme živi i stvara u Americi.

“Mi umjetnici nikada nismo potpuno zadovoljni i sad mi je još uvijek faza da ne želim da čujem svoje snimke. Međutim, moram da priznam da sam ove godine mnogo zrelija i prijala mi je scena u Karnegi Holu. Program je bio spremljen do detalja i potrudila sam se da baš uživam na koncertu. Ove godine sam koncert iznijela sama sa mojim pijanistom pa je i to pokazatelj da sam još zrelija za ovakve izazove. Sve u svemu, ovo je jedan značajan korak u mojoj karijeri, imala sam dva divna nastupa na ovoj sceni i sada idem ka novim izazovima”, kaže Rađenović i dodaje da je i publika fantastično reagovala na njen nastup u subotu veče.

“Mislim da sam najveći aplauz dobila na posljednjoj kompoziciji koju sam izvela na bis ‘IL Bacio’ i na Julijinoj ariji ‘Je Veux vivre’, a i na ciklusu španskih pjesama. Primjećujem da publika uglavnom voli dinamičnije kompozicije”, podijelila je svoja iskustva ona. Umjetnica smatra da pozivi na bis nakon konceta nijesu najbolji pokazatelji da je koncert uspio, a publika zadovoljna, iako se na svakom koncertu morala vratiti na scenu.

“Nekada se ne stvori atmosfera za bis iako je koncert bio dobar. Ta interakcija publike i umjetnika je nepredvidiva. Nekada publika ne zna da pozove na bis, iako to želi. Ljudi se ustručvaju da viknu i da traže bis. Međutim, ovdje čim sam imala prvi curtain call već je publika vikala da hoće bis. Baš sam bila srećna i izvela sam veoma zahtjevnu kompoziciju koju nisam do sada izvodila”, prisjeća se ona.

Pošlogodišnju posjetu Njujorku nije iskoristila da upozna grad i kulturne institucije sa njene liste prioriteta, no se nada da će ovoga puta uspjeti da vidi sve što je oduvijek željela.

“Počeo mi je kratki odmor u Njujorku, iako sam dan nakon koncerta imala dosta poslovnih obaveza oko ugovaranja novih nastupa. Plan mi je da na Broadveju pogledam predstavu ‘Betrayal’ gdje glumi Tom Hidlston. Sviđa mi se ovaj grad i njegova energija beskonačne multikulturalne mogućnosti. Već sam posjetila Memorijlani centar, a planiram i da se popnem na Rokfeler centar”, kaže ona.

Bonus video: