„Orkanski visovi” zaokružili pozorišni program Ljetopisa

Glumica Branka Stanić kaže da ova predstava ima svoju punu čar tek u ambijentu barskog Starog grada i da je uvijek zadovoljstvo vratiti se na originalnu scenu
573 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz predstave, Foto: Studio Petović
Scena iz predstave, Foto: Studio Petović

Pozorišni program ovogodišnjeg Barskog ljetopisa završen je u subotu veče predstavom „Orkanski visovi“ koja je koprodukcijsko ostvarenje 30. izdanja ovog festivala i Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ na Cetinju, 2017. godine.

Režiju za ovaj komad, rađen po motivima romana Emili Bronte, potpisuje Dora Ruždjak Podolski, renomirana hrvatska rediteljka, dok su dramatizacija i dramaturgija povjereni crnogorskoj dramskoj spisateljici Steli Mišković.

Glumica Branka Stanić, koju barska publika posebno voli, kaže da ova predstava ima svoju punu čar tek u ambijentu barskog Starog grada i da je uvijek zadovoljstvo vratiti se na originalnu scenu.

„Osjećaj je predivan i baš smo komentarisali kako su zapravo to ovdje ‘Orkanski visovi“, i kako gdje god drugo da igramo, eto imali smo i malu turneju po Srbiji, ali ovaj ambijent je to, i ne bih ga zamijenila ni za šta drugo”, iskreno kaže Stanić.

Na svojoj prvoj mini turneji ova predstava je proteklog proljeća igrana na scenama tri najveća srpska pozorišta: Narodnog pozorišta u Beogradu, Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Stanićeva ističe da je upravo to pokazalo da ovaj klasik ima svoju publiku na kojoj god sceni da se igra, a višeminutni aplauzi to uvijek dokazuju.

„Bilo je divno, mi smo bili malo zatečeni zato što je taj aplauz trajao, trajao i trajao. Mi znamo kako mi igramo ovu predstavu, ali kad joj oduzmete svu ovu scensku autentičnost Starog grada Bara, mi se pitamo da li će to da fali? Da li će ljudi da reaguju? To su ipak ‘Orkanski visovi’ i vi imate odgovornost za jedno takvo djelo, ali stvarno smo prošli odlično“, navodi glumica.

Na sceni u Starom Baru, rediteljka je insistirala na ambijentalnosti prostora, koji upisuje dodatni sadržaj, gdje metafora zavisi od metafizike samog prostora i vremena, dok u zatvorenom prostoru, dobija se intimnost koja je potrebna za sprovođenje osnovnog koncepta, a to je prisustvo, svjedočenje.

“Od svoje premijere, prije dvije godine, ovo je šesto igranje „Orkanskih visova“ pred barskom publikom, a još uvijek se traži karta više. To pokazuje da ovdašnja pozorišna publika preferira klasike, a sinoć su višeminutnim aplauzom to i potvrdili, posebno nagradivši maestralne Miloša Pejovića i Anu Vučković u ulogama Hitklifa i Keti”, istakli su organizatori.

Ostale uloge povjerene su talentovanim crnogorskim glumcima Emiru Ćatoviću, Katarini Krek, Dejanu Ivaniću, Jeleni Simić, Danilu Čelebiću i mladom Ognjenu Raičeviću.

Ovo je i prva balkanska dramatizacija klasika svjetske književnosti, a prema ocjenama pozorišne kritike „Orkanski visovi“ su predstava koja snagom narativne strukture, izvanrednom glumom i inteligentnom režijom zavređuje pažnju publike.

Bonus video: