Otvoren podgorički Sajam knjiga: Izazov je zalagati se za književnost

Umjetnički direktor Sajma knjiga, Nikola Nikolić, u ime organizatora je istakao da ga pored popularnosti u Crnoj Gori raduje činjenica da je Sajam i u regionu stekao renome i postao ime
1936 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja Sajma, Foto: Savo Prelević
Sa otvaranja Sajma, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.04.2019. 21:00h

Međunarodni podgorički Sajam knjiga, 14. po redu, otvorio je večeras jedan od gostiju Sajma, Vladimir Tabašević, ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade.

"U vrijeme kada se sve naprosto troši i kada se knjige više konzumiraju nego čitaju... i kada je pisac više glumac nego književnik, a čitalac više konzument, gutač knjige, primoran da grabi korisno... Djeluje kao nemoguće zalagati se za književnost, a upravo to predstavlja izazov i za čitaoce i za autore", kazao je Tabašević na otvaranju, iskazavši zahvalnost što mu je data prilika da otvori događaj koji slavi i promoviše knjigu i čitanje.

Sajam je otvoren u garaži tržnog centra Delta city gdje će posjetioci svakog dana tokom trajanja Sajma, odnosno do 11. aprila, od 10 do 21.30 časova imati priliku da posjete štandove različitih knjižara, izdavačkih kuća i drugih izlagača koji upotpunjuju program Sajma. Uz taj segment Sajma, ljubitelji književnosti moći će svakog dana da prisustvuju predstavljanju djela i pisaca iz Crne Gore, regiona, a poseban segment zauzima i predstavljanje savremene ruske knjizevne u okviru njihovog štanda.

Umjetnički direktor Sajma knjiga, Nikola Nikolić, u ime organizatora je istakao da ga pored popularnosti u Crnoj Gori raduje činjenica da je Sajam i u regionu stekao renome i postao ime, kao i značajan književni događaj.

"Konstantno stremimo ka višim standardima, pa nudimo raznovrsne sadržaje koji Sajam iz godine u godinu čine sve aktuelnijim. Posebno smo ponosni na saradnju sa Beogradskim sajmom knjiga", rekao je Nikolić i podsjetio na ovogodišnji slogan Sajma uz poruku svima da ne vjeruju svemu što pročitaju na internetu i da ne zaboravimo da je knjiga neprolazna vrijednost kojoj baterije nikada ne mogu da se istroše, a da nijedan trenutak uz knjige nije protraćen trenutak.

Nikolić je iskoristio priliku i da istakne da je iduci Sajam jubilarni - 15. te da je u pitanju broj godina i trajanja vrijedan poštovanja koji dokazuje da ono što rade organizatori, izdavačka kuća Nova knjiga "ipak nije uzaludan posao". je najposećenija kulturna manifestacija u Crnoj Gori. Događaj koji ce okupiti Mjesto malih i velikih susreta, prilika da pratimo događaje i upoznamo one koji si su...

Direktorka muzeja, Anastazija Miranović, kazala je da joj je čast što je Narodni muzej Crne Gore i ove godine dio programa Sajma, te istakla da se na njihovom štandu može vidjeti autentična Njegoševa biblioteka, narodnja nošnja, te podsjetila i da je NMCG ove godine priredio i propratnu izložbu crnogorskih velikana iz svijeta likovne umjetnosti koji su obilježili periode u koja su stvarali ne samo u Crnoj Gori već i šire.

Dragica Milić, generalna direktorka Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture, istakla je joj je posebno zadovoljstvo što govori na manifestaciji koja u fokusu ima knjigu, stub civilizacije...

"A da bi doprinijeli očuvanju vrijednosti i knjige moramo voditi racuna da izdavaštvo mora biti pozicionirano kao jedno od važnih segmenata kulture koji promoviše fenomen čitanja knjige".

Narednih dana, sve do četvrtka 11. aprila, sajam će biti otvoren od 10 do 21:30. Cijena ulaznice je jedan euro.

Bonus video: