Otvorena izložba o Njegošu i Tesli (FOTO)

Dvadeset dva izložena djela nekih od najznačajnijih umjetnika poput Olje Ivanjicki, Kolje Milunovića, Biljane Vilimon, Zorana Krulja, Dragana Stojkova, Jarmile Vešović i drugih, pripadaju istaknutom beogradskom kolekcionaru i galeristi Momčilu Moši Todoroviću i njegovoj umjetničkoj galeriji “Radionica duše”
1439 pregleda 0 komentar(a)
Jedna od izloženih slika, Foto: Radomir Petrić
Jedna od izloženih slika, Foto: Radomir Petrić

Likovni program 32. Barskog ljetopisa nastavljen je sinoć izložbom “Njegoš i Tesla u djelima likovnih umjetnika” u Dvorcu kralja Nikole.

Dvadeset dva izložena djela nekih od najznačajnijih umjetnika poput Olje Ivanjicki, Kolje Milunovića, Biljane Vilimon, Zorana Krulja, Dragana Stojkova, Jarmile Vešović i drugih, pripadaju istaknutom beogradskom kolekcionaru i galeristi Momčilu Moši Todoroviću i njegovoj umjetničkoj galeriji “Radionica duše”.

"Todorović je istaknuti galerista, publicista, darodavac i organizator stotina izložbi vrijednih umjetničkih djela. Svoju prvu galeriju je otvorio u Beogradu 1988. godine, dobitnik je više nagrada i priznanja. Kompanija “Galerija duše” postoji više od 30 godina, a u dvanaest njenih galerija postavljeno je više od 120 samostalnih i grupnih izložbi renomiranih umjetnika. Poseban gest Moše Todorovića bio je njegov poklon barskoj galeriji “Velimir A. Leković” –legat sa preko 70 radova Uroša Toškovića", rekla je otvarajući izložbu selektorka likovnog programa Ljetopisa dr Anastazija Miranović .

"Moja saradnja sa Barom, zahvaljujući Anastaziji Miranović, dugo i uspješno traje, želio bih da se nastavi, a prije svega da se za legat Toškovičevih radova obezbijedi adekvatan poseban prostor. Ja sam sa svoje strane spreman da napravim spomenik Toškoviću.Što se ove postavke tiče, priredio sam ranije Teslinu monografiju, i legat slika o Njegošu, čiji su autori uglavnom moji prijatelji profesori na Akademiji i akademici, ova izložba je ranije bila postavljena u Beogradu, Knjaževcu i Njujorku", rekao je Todorović.

Postavka je u Dvorcu do 15 avgusta.

Galerija

Bonus video: