Otvorena izložba Svetislava Popovića

Izložba je priređena sa ciljem da ukaže na semantiku grada tokom istorije postojanja
562 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja izložbe, Foto: Jelena Jovanović
Sa otvaranja izložbe, Foto: Jelena Jovanović

Povodom obilježavanja jubileja 150. godina osnivanja Danilovgrada u galerijskom prostoru na Rsojevici, minulog vikenda otvorena je izložba koju je priredio prof. dr Svetislav Popović, dekan Arhitektonskog fakulteta u Podgorici.

Izložba je priređena sa ciljem da ukaže na semantiku grada tokom istorije postojanja.

Predsjednik Skupštine Opštine Danilovgrad, Zoran Bošković, na otvaranju je kazao da je 150 godina od osnivanja grada poseban jubilej i prilika da se neke stvari osvijetle i sačuvaju od zaborava:

"Kao u svemu i među posebnima ima opet posebnih, a takav je i gospodin Svetislav Popović, koji nam je u znak objeležavanja jubileja 150 godina od osnivanja Danilovgrada priredio izložbu '150 godina Grada', kao rezultat autorivih nemira i traganja po projektantskim institucijama, arhivima i muzejima širom današnjih i bivših zajedničkih prostora od Cetinja, Beograda, Dubrovnika i drugih mjesta".

Bošković je istakao a su na izložbi prikazana istraživanja regulative uređenja prostora, njen nastanak, razvoj i obrasci nastanka i razvoja Danilovgrada i naselja.

U postavci izložbe je i dokumentacija, odnosno radovi znamenitih stvaraoca sa prostora Bjelopavlića - Draga Đurovića, Draga Šćepanovića, Branka Radovića...

Popović je kazao da je 150 godina od prve zacrtane matrice grada do danas, grad u određenim etapama razvoja imao bolja ili lošija razvojna rješenja.

Popović
Popović(Foto: Jelena Jovanović)

Podsjetio je da je crnogorska vlast 1869. godine donijela odluku o podizanju Novog grada na desnoj obali rijeke Zete i da je izgradnja započeta naredne godine.

"U vremenu koje katakteriše opšti društveni razvoj i modernizacija crnogorske države knjaz Nikola Petrović Njegoš, donio je odluku o podizanju novog grada, bez obzira na to što su na terenu gdje će se grad razvijati već postojale izgrađene određene fizičke strukture - Pazarišta na Ćeranića Glavici, kuća knjaza Danila na Orjoj Luci, drveni most na rijeci Zeti... Zbog nedostatka prirodnih komunikacija, surovosti prostora, klime, nepristupačnosti terena, Cetinje nije moglo biti prestonica Crne Gore. Mjesto na kome je osnovan Danilovgrad imalo je sve prirodne, klimatske i geografske uslove da postane jak centar Crne Gore. Na ideju o osnivanju Danilovgrada, prvi je došao vladika Petar drugi Petrović Njegoš, a prihvatio je njegov nasljednik knjaz Danilo Petrović Njegoš, koju će kasnije ostvariti knjaz Nikola. Budući grad dobija ime po knjazu Danilu - Danilovac ili Danilovgrad", rekao je Popović.

Bonus video: