“Percepcije” - primjer jačanja pozicije muzeja

British Council prezentovao je projekat “Percepcije” na jednoj od najznačajnijih svjetskih muzejskih konferencija
436 pregleda 0 komentar(a)
Sa izložbe “Zašto nema velikih muških umjetnika”: Dio projekta “Percepcije”, Foto: Filip Roganović
Sa izložbe “Zašto nema velikih muških umjetnika”: Dio projekta “Percepcije”, Foto: Filip Roganović

British Council predstavio je projekat “Percepcije” koji je realizovan u partnerstvu sa pet regionalnih kulturnih institucija, među kojima je i Narodni muzej Crne Gore, na jednoj od najznačajnijih svjetskih muzejskih konferencija, na Generalnoj konferenciji ICOM-a.

Projekat “Percepcije” je izabran za studiju slučaja kao primjer jačanja pozicije muzeja u pokretanju društveno važnih pitanja. Kroz razmjenu umjetničkih zbirki British Councila i institucija kulture zemalja Zapadnog Balkana, muzeji koji su učestvovali su skrenuli pažnju na pitanja jednakosti i zastupljenosti žena u zbirkama muzeja i podstakli diskusiju na temu rodnih stereotipa i pozicije žena u raznim segmentima života. NMCG je, u sklopu projekta, bio domaćin izložbe “Zašto nema velikih muških umjetnika”.

“Političke, ekonomske, društvene, tehnološke i prirodne promjene predstavljaju izazov, ali i najveću priliku za muzeje da postanu centralni forumi diskusije i mjesto građanske angažovanosti. Izložbe, kao osnovna ponuda muzeja, nalaze se u fokusu diskusije kako muzeji odgovaraju na izazove i prilagođavaju svoje programe za širu društvenu korist”, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Prilikom posjete ICOM konferenciji, Natalija Vujošević, kustoskinja NMCG izjavila je da je ovo važna prilika i izazov da se razgovor koju su “Percepcije” pokrenule i nastavi.

“Pitanja koja je postavio ovaj projekat aktuelna su i goruća pitanja u muzejskoj praksi globalno, a to potvrđuje i glavna debata ovogodišnje konferencije, urgirajuća potreba i inicijativa da se uspostavi nova definicija uloge i odgovornosti muzeja u društvu, u skladu sa znanjima i okolnostima u kojima operiše muzej 21. vijeka. Stoga smo, čini se, učešćem u ovom dijalogu i našem doprinosu promjeni, na pravom mjestu i u pravo vrijeme”, kazala je ona.

Projekat “Percepcije” se sastojao od pet izložbi koje su bile prikazane širom Zapadnog Balkana i koje su u posebnom fokusu imale radove žena umjetnica. Teme ovih ambicioznih i inovativnih izložbi osmislili su zajedno kustosi pet muzeja u kojima su izložbe prikazane. Svaka izložba sastojala se od radova najpoznatijih britanskih umjetnica iz kolekcije British Councila, od potresnog goblena Trejsi Emin ‘’Nešto nije u redu’’ („Something’s Wrong’’), koja ruši tradicionalni ženski akt, preko duhovitih fotografija, autoportreta Sare Lukas sa prženim jajima i ribom do razigrane skulpture nogavice Entije Hamilton, zajedno sa radovima lokalnih umjetnica.

Generalna konferencija ICOM-a održava se svake tri godine i predstavlja jedinstvenu priliku za članove iz 141 države za razmjenu iskustava i budućih planova za saradnju, te za usavršavanje u području kulturne baštine upravljanja muzejima. Tema ICOM Generalne konferencije u Kjotu 2019. bila je „Muzeji kao hubovi kulture: budućnost tradicije“, a u vidu foruma za razmatranje kako muzeji mogu i treba da igraju ključnu ulogu u društvu, stvarajući nove uloge za muzeje kojima obogaćuju budućnost dok istovremeno prihvataju prošlost.

Bonus video: