"Pjesma Mediterana" potrebna Budvi i crnogorskoj kulturnoj sceni

Ministar Bogdanović sastao se sa predsjednikom Opštine Budva i kulturnim poslenicima u tom gradu, a posjetio je i JU “Budva Grad teatar”, Arheološki muzej i tvrđavu Mogren
2842 pregleda 0 komentar(a)
Bogdanović i Carević, Foto: Vlada Crne Gore
Bogdanović i Carević, Foto: Vlada Crne Gore

Programi iz oblasti kulture od višestrukog su značaja – počev od valorizacije baštine, sve do festivalskih sadržaja koji utiču i na turističku ponudu Budve, naglašeno je tokom sastanka ministra kulture Aleksandra Bogdanovića i predsjednika Opštine Marka Carevića.

Bogdanović se, kako je saopšteno iz ministarstva, sastao sa Carevićem i kulturnim poslenicima u Budvi, a posjetio je JU “Budva Grad teatar”, Arheološki muzej i tvrđavu Mogren.

Bogdanović je, kako se navodi, istakao da je Ministarstvo kulture ove godine u projekte u Budvi uložilo značajna sredstva, pri čemu je najveći dio tih sredstava opredijeljen za konzervatorske mjere na ostacima Vile rustike u Mirištu, te na dramski program ovogodišnjeg “ Budva Grad teatra”.

Sagovornici su, dodaje se, istakli kako je u narednom periodu potreban još dinamičniji rad u cilju valorizacije brojnih lokaliteta, pri čemu su posebno naglašene tvrđave Kosmač i Mogren, te podvodna arheološka baština budvanskog akvatorijuma.

Takođe, posebna pažnja posvećena je Bedemima sa Bastionom i dogovoreno je da će, na osnovu postojećeg konzervatorskog projekta, već naredne godine, otpočeti višegodišnje aktivnosti na unapređenju stanja ovog jedinstvenog kulturnog dobra, saopšteno je iz ministarstva.

Tokom sastanka inicirano je, kako je saopšteno, i obnavljanje budvanskog muzičkog festivala "Pjesma Mediterana", pri čemu je naglašeno kako je takav programski sadržaj potreban Budvi kao metropoli turizma i turističkom centru Crne Gore, ali i cjelokupnoj crnogorskoj kulturnoj sceni.

Sagovornici su, kako se ističe, ocijenili kako je Budva dobar primjer promocije Crne Gore kao atraktivne filmske i turističke destinacije, te da zajednickim aktivnostima to treba dodatno afirmisati.

Nakon sastanka u Opštini Budva, Bogdanović je posjetio i JU “Budva Grad teatar”. On je sa rukovodstvom te ustanove razgovarao o tekućem programu, te o mogućnostima da “Budva Grad teatar” u perspektivi zavrijedi status manifestacije od posebnog značaja.

Bogdanović je posjetio Arheološki muzej u Budvi, te tvrđavu Mogren.

"Mogu reći kako je ova posjeta za nas bila od izuzetnog značaja, jer programe iz oblasti kulture vidimo kao jedan od bitnih mehanizama i podsticaja same turističke sezone u Budvi. Upravo iz tog razloga, sa gospodinom Carevićem posebno sam govorio o ovogodišnjem Grad teatru, ali i o predstojećem izdanju festivala Sea Dance – s obzirom na to da su u pitanju najposjećeniji programi. Kada je riječ o tekućoj godini, Ministarstvo kulture je u projekte u Budvi uložilo značajna finansijska sredstva. Najizdašnije investicije ticale su se konzervatorskih mjera na ostacima Vile rustike u Mirištu, te dramskog programa ovogodišnjeg Grad teatra", istakao je Bogdanović.

On je, uz to, uputio poziv stvaraocima iz Budve da se prijave na predstojeći drugi konkurs u okviru programa „Kreativna Crna Gora“, ističući kako će ovog puta za projekte biti opredijeljena još izdašnija finansijska sredstva.

Bonus video: