Počinju "Dani evropskog filma" u Nikšiću

Manifestacija počinje danas, a ulaz na sve projekcije je besplatan
757 pregleda 0 komentar(a)
Poster za manifestaciju
Poster za manifestaciju

Od danas pa do 11. oktobra, u Nikšiću će biti održani „Dani evropskog filma 2019“, manifestacija koja se organizuju po peti put. Ljubitelji sedme umjetnosti moći će da pogledaju deset filmova, po dva dnevno, u terminima u 18.20 časova, a ulaz ne sve projekcije je besplatan.

„U selekciji za ovogodišnje jubilarno izdanje našli su se filmovi novije produkcije koji su nagrađivani na brojnim filmskim festivalima, a većinom su snimani u koprodukciji evropskih zemalja, uz značajnu podršku fondova Evropske unije. Filmovi su tematski vrlo aktuelni, a odlikuje ih žanrovska raznolikost tako da će filmski sladokusci, pored drame, komedije ili fikcije moći da pogledaju i tri dokumentarca”, kazao je rukovodilac sektora za kulturu u Opštini Nikšić, Svetozar Bajović.

Smotru evropskog filma otvoriće „Belgijski kralj”, ostvarenje iz 2016.godine koji govori o belgijskom monarhu koji, “izgubljen na Balkanu, traži put kući, a pronalazi sebe”. Nakon višestruko nagrađivane belgijsko-holandske komedije/drame, biće prikazan i prvi dokumentarac „Stranac u raju“ (2016) holandske produkcije.

Posjetoci će sjutra imati priliku da vide prvo češki film „Zimske mušice“ iz 2018. godine, a zatim komediju „Dijamantino“ koja je nastala u koprodukciji više evropskih evropskih zemalja.

“Ono što je novina u odnosu na prethodna izdanja ovog filmskog hepeninga jeste da je jedno veče posvećeno crnogorskim filmu što ovom događaju daje posebnu dimenziju. Srijeda je rezervisana za debitanstsko rediteljsko ostvarenje Ivana Marinovića ‘Igla ispod praga’ iz 2016. godine, kao i film ‘Muškarci’, iz 1963. godine, crnogorskog reditelja Milorada Mila Đukanovića u produkciji Lovćen filma”, istakao je Bajović na konferenciji za novinare prilikom predstavljanja oktobarskog repertoara.

“Out”, mađarski film i višestruko nagrađivani dokumentarac „Daleki lavež pasa“ biće prikazani u četvrtak u 18, odnosno u 20 časova, dok će poslednjeg dana manifestacije publika moći da pogleda francusku dramu „Krvavo mlijeko“ i dokumentarac „Tišina drugih“

“Cilj manifestacije je promocija evropske kinematografije. Organizatori ove svojevrsne smotre evropskog filma su Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i EU info centar u partnerstvu sa Opštinom Nikšić i Nikšićkim pozorištem. Siguran sam da će ljubitelji sedme umjetnosti, iskoristiti priliku da na lijep način provedu jednu ili više oktobarskih večeri uz kvalitetan filmski izbor i to potpuno besplatno”, zaključio je Bajović.

Bonus video: