Počinju Nikšićki književni susreti

Nikšićki književni susreti koji se održavaju 22. put je trodnevna manifestacija po kojoj je grad pod Trebjesom posebno bio prepoznatljiv
546 pregleda 0 komentar(a)
Plakat, Foto: Promo
Plakat, Foto: Promo

U Nikšiću danas počinju 22. Nikšićki književni susreti, trodnevna manifestacija po kojoj je grad pod Trebjesom posebno bio prepoznatljiv. I ovogodišnji Susreti imaće dva segmenta, za djecu i za odrasle.

U sali Nikšićkog pozorišta od 10.30 i od 12 časova biće upriličen muzičko-poetski hepening Toda Nikoletića i Branimira Rosića kome će prisustvovati učenici svih gradskih i seoskih osnovnih škola, dok će segment za odrasle početi u 20 časova u koncertnoj sali Muzičke škole “Dara Čokorilo”, sa Pavlom Goranovićem, dobitnikom Trinaestojulske nagrade.

O Goranovićevom opusu govoriće prof. dr Svetlana Kalezić i prof.dr Slobodan Vukićević, odlomke će čitati prof. Mihailo Perošević, dok će u muzičkom dijelu nastupiti duo “MarGo” koji čine violinista Marko Simović i gitarista Goran Perišić, koji će izvesi “Rumunske plesove” od Bele Bartok.

Drugi dan Susreta biće rezervisan za Dušana Govedaricu i Dragana Velikića, dvostrukog dobitnika NIN-ove nagrade i ovogodišnjeg dobitnika evropske nagrade za književnost “Vilenica”. I trećeg dana biće organizovan autorski čas Govedarice, koji će biti održan, u Dječijoj čitaonici, dok će Književne susrete završiti nikšićki pjesnici i prijatelji.

“Biće organizovane i posjete Dnevnom centru, Dječijem odjeljenju nikšićke bolnice i Specijalnom odjeljenju Osnovne škole ‘Olga Golović’. Tokom tri dana trajanja dječijeg programa biće po jedan osvrt na velikog čovjeka, pisca i prijatelja djece, Dragana Radulovića”, kazala je direktorica JU Narodna biblioteka “Njegoš”, Renata Bulajić. Svi programi segmenta za odrasle biće održani u sali Muzičke škole uz muzičku pratnju profesora i učenika pomenute škole.

Susreti su utemeljeni 1969. godine i nakon 16 izdanja, uz određene pauze, ugašeni su 1994.godine da bi, nakon dvadesetogodišnje pauze, bili obnovljeni 2014.

Nosilac i organizator manifestacije je JU Narodna biblioteka „Njegoš” uz podršku Opštine Nikšić i Ministarstva kulture.

Bonus video: