Podvodna izložba u akvatorijumu Tivatskog zaliva - Vijesti.me
NESVAKIDAŠNJI NAČIN IZLAGANJA UMJETNINA U TIVTU

Podvodna izložba u akvatorijumu Tivatskog zaliva

Izložba će biti postavljena do 18. avgusta, i u njoj mogu uživati svi zainteresovani koji dođu sa ronilačkom opremom do ostrva Gospa od milosti

BTS Tivat izložba
BTS Tivat izložba (Foto: Porto Montenegro!)

Podvodna izložba crnogorskog umjetnika Luke Radojevića postavljena je u tivatskom akvatorijumu, neposredno uz ostrvo Gospa od milosti – izložba je realizovana u saradnji Porto Montenegra i beogradske agencije za organizaciju događaja M2C.

Koncept skulptura za podvodnu izložbu  se bavi vremenom, kao apstraktnoj pojavi u civilizacijskim promjenama - izložba je posvećena antičkoj skulpturi u kojoj dominiraju muški i ženski torzo rađeni po inspiraciji antičke Grče i Rima,  koji takođe imaju implementirane  apstraktne elemente koji podsjećaju u svojoj geometrisjkoj formi i koloritu na civilizaciju antičkog Egipta. 

Podvodna izložba(Foto: Porto Montenegro)

"Antički Grci i kasnije Rim su posvećivalai veliku pažnju prema izradi portreta,  muških i ženskih torzoa i idealizovanju ljudskog tijela i faktički ga kroz modelaciju trodimenzijalno  približiti božanskim idealnim proporcijama. Najbolji primjeri antičke skulpture Grčke su sačuvane upravo zahvaljujući moru, jer su pronađene na arheološkim lokacijama na dnu Mediteranskog mora na brodovima koji su potonuli u antičkim vremenima i tako sačuvali važne skulpture iz tog doba. Dno mora je čuvalo mističnu tajnu remek djela kroz hiljadugodišnji period. Upravo sa postavkom skulptura na dnu mora želim da kao umjetnik oživim mistično antičko vrijeme i da kroz viziju prošlosti vidimo našu budućnost", ističe umjetnik Luka Radojević.

Izložba će biti postavljena do 18. avgusta, i u njoj mogu uživati svi zainteresovani koji dođu sa ronilačkom opremom do ostrva Gospa od milosti. Preko 200 gostiju Porto Montenegra i hotela Regent, igrači nedavno organizovanog polo turnira u tivatskom nautičkom naselju, i mnogi drugi, već su posjetili izložbu i oduševljeni su ovom nesvakidašnjom umjetničkom postavkom ispod valova zaliva Boke Kotorske.