Poetika zemlje - Moja Crna Gora

Novi ciklus projekta biće predstavljen danas u Podgorici, u knjižari Karver
622 pregleda 0 komentar(a)
Karver, Foto: Arhiva "Vijesti"
Karver, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 06.12.2019. 10:07h

Promocija novog cikusa projekta “Poetika zemlje - Moja Crna Gora” biće održana danas u Podgorici, u knjižari Karver, u 19 časova. Na događaju učestvuju: profesorica crnogorskog jezika i književnosti Svetlana Jovetić-Koprivica, novinarka i pjesnikinja Jelena Nelević, aktivistkinja i pjesnikinja Ivana Vujović i autorka i menadžerka projekta, glumica Varja Đukić.

“Projekat u različitim formama i medijima predstavlja crnogorsko književno naslijeđe i savremeno stvaralaštvo učenicima srednjih škola i gimnazija. U okviru programa projekta, knjižara Karver je organizovala predavanje, razgovor sa učenicima o neiscrpnom socijalnom i individualnim značaju književnosti, stvaralaštva, idejama koje daju podršku i ohrabruje mlade da se bave književnim i umjetničkim izrazom”, navodi se u saopštenju povodom događaja.

Varja Đukić
Varja Đukić(Foto: Savo Prelević)

Knjižara Karver je u okviru akcija ovog projekta poklonila gimnazijskim bibliotekama, odnosno učenicima, preko 500 knjiga savremenih crnogorskih autorki i autora i klasika. Posebna vrijednost višegodišnje projekta Poetika zemlje - Moja Crna Gora je uključivanje učenika u projekat objavljivanjem njihovih radova i javnim čitanjem. Radovi se nalaze na Facebook stranici u okviru veb stranice Poetika zemlje - Moja Crna Gora i pokazuju raskošan napor profesora i pedagoga da učenici dobiju što više podsticaja i svijest o kreativnim potencijalima. Takođe, na internet stranici poetikazemlje.me u ovom ciklusu projekta nalazi se izbor poezije u audio formi pjesnikinja Lene Ruth Stevanović, Tanje Bakić, Dragane Tripković, Ivane Vujović, Jelene Nelević, Marije Dragnić, Marije Krivokapić, Svetlane Kalezić, a uskoro će se naći i novija djela crnogorskih književnika… Internet stranica do sada sadrži preko 100 audio zapisa, interpretacija raznih djela, kao i video i tekstualne intervjue, linkove na veb stranice crnogorskih izdavača, institucija kulture, portale koji sadrže informacije iz oblasti umjetničkog stvaralaštva.

“Ovaj veb portal je jedinstvena antologija crnogorske književne baštine i savremenog stvaralaštva. Namijenjen je nastavi jezika i književnosti, popularizaciji izvrsnih književnih djela, poezije i odlomaka iz proze iz knjiga koje su nedostupne zbog loše distribucije izdavačke produkcije. Ovako su dostupna najširoj publici i neograničeno preko svih elektronskih uređaja. Dugoročno je namijenjen slavističkim studijama crnogorskog jezika i književnosti”, ističe se u saopštenju.

Bonus video: