Poljska nobelovka Olga Tokarčuk osniva fondaciju

Tokarčuk je otvoreno kritična prema poljskoj desničarskoj vladi i njenoj politici podrške samo onim umjetnicima i istoričarima koji imaju konzervativna gledišta i naglašavaju nacionalne vrijednosti
419 pregleda 0 komentar(a)
Olga Tokarčuk, Foto: BETA-AP
Olga Tokarčuk, Foto: BETA-AP

Poljska književnica i dobitnica Nobelove nagrade Olga Tokarčuk rekla je da osniva fondaciju za promociju književnosti ali i ljudskih prava i svijesti o životnoj sredini.

Tokarčuk je otvoreno kritična prema poljskoj desničarskoj vladi i njenoj politici podrške samo onim umjetnicima i istoričarima koji imaju konzervativna gledišta i naglašavaju nacionalne vrijednosti.

Ona je navela da će uložiti 350.000 zlota (81.000 eura) u Fondaciju "Olga Tokarčuk" koja će pružati podršku poljskim i stranim piscima. Takođe će promovisati ženska i manjinska prava.

Književnica koja ima 57 godina je navela da je srećna jer se i dalje osjeća mladom i jer svoju slavu može da iskoristi da bi učinila "nešto dobro za svijet".

Tokarčuk je od rediteljke Agnješke Holand, koja je ekranizovala njen roman o pravima životinja, zatražila da udje u upravno odbor fondacije.

Poljska vlada je ravnodušno primila dodjelu Nobelove nagrade Olgi Tokarčuk a ministar kulture je rekao da će se potruditi da njene knjige pročita do kraja.

Bonus video: